Gorenjska
805 ogledov

Ne covid, skrbi jih porast zlasti psihičnih težav

Zavetišče za brezdomce Kranj
1/3
Peter Šalamon Kranjsko zavetišče za brezdomce na Sejmišču 4 je v teh dneh skoraj polno.
"Osveščenost uporabnikov našega zavetišča v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 je presenetljiva, lahko rečem, da je odstotek cepljenih bistveno višji od slovenskega povprečja," pravi vodja Romina Purič, vodja Zavetišča za brezdomce Kranj in strokovna delavka, ki skupaj s sodelavci skrbi za ljudi z roba družbe. Bolj kot covid pa je v tem trenutku zaskrbljujoč porast predvsem psihičnih težav.

Zavetišče za brezdomce na Sejmišču 4 v Kranju deluje od decembra 2008, in sicer kot tip Zavetišča za brezdomce - Dnevni center z nočno namestitvijo. Program je namenjen ljudem, ki prihajajo iz občin na območju Upravne enote Kranj in tudi širše iz gorenjske regije in nimajo zagotovljenega bivanja. Sprejemajo ljudi, ki so socialno izključeni bodisi zaradi pomanjkanja materialnih virov bodisi slabega zdravstvenega stanja, alkoholizma in občutka nemoči.

Trenutno je v zavetišču 17 moških in pet žensk, do polne zasedenosti bi lahko sprejeli še dva uporabnika. Letos se je število uporabnikov v primerjavi z lanskim povišalo, več je tudi ženskih uporabnic. "Je pa res, da v času razglašene epidemije in sploh v času izbruha okužbe s covid-19 lani jeseni nismo niti imeli povpraševanja po sprejemu v zavetišče," je pojasnila Romina Purič.

Vsi oboleli iz lanskega leta so okužbo prestali brez hujših zdravstvenih težav, nekateri celo niso imeli nobenih znakov, od takrat naprej pa novih okužb v zavetišču niso imeli.

V okviru dnevnega centra v zavetišču izvajajo tudi številne aktivnosti, tako da se uporabniki vključujejo v skupine za samopomoč in aktivno preživljajo prosti čas. Zanje organizirajo ustvarjalne delavnice in predavanja, uporabniki nočne namestitve pa tudi sodelujejo pri vzdrževanju zavetišča ...

A v času epidemije se je to seveda spremenilo. "Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije in seveda predvsem zaradi samozaščite smo zelo okrinili skupinske dejavnosti. Delno smo to poskušali nadoknaditi poleti, ko smo dogajanje organizirali na prostem. V zvezi z individualnim delom z uporabniki nočne nastanitve pa ni sprememb," je navedla sogovornica.

Problematika v zavetišču pa je po uradnem koncu epidemije covida-19 in zdaj, ko se razmere iz dneva v dan slabšajo, drugačna. "Ugotavljamo visok porast predvsem psihičnih težav, beležimo povečano nespoštljivost, nestrpnost, neuvidevnost, nasilje ..." je opozorila Romina Purič. Na vprašanje, kako je z dostopnostjo zdravstvenih storitev za uporabnike, pa je zagotovila, da s tem ni težav in še, da se zelo pogosto zgodi, da uporabniki s težavami v duševnem zdravju zavračajo zdravstveno pomoč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.