Gorenjska
1258 ogledov

Ne dovolijo, da se jih izriva na rob družbe

Protest v Škofji Loki, Sindikat upokojencev Slovenije Sindikat upokojencev Slovenije Danes, 31. avgusta 2021, na Mestnem trgu v Škofji Loki.
Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je danes v Škofji Loki na prvem množičnem srečanju članov iz vse Slovenije od začetka epidemije covid-19 opozoril na težak položaj upokojenk in upokojencev. "Nihče nima pravice bolezni covid-19 izkoriščati za slabšanje družbenega in ekonomskega položaja starejših in za izrivanje starejših na rob družbe," so poudarili iz ZSSS, Sindikata upokojencev Slovenije.

Na Mestnem trgu v Škofji Loki je približno 70 od 170 članov, kolikor jih je danes prišlo na srečanje, nekateri tudi s transparenti, najprej položilo cvetje pred spominsko ploščo padlim članom Sokola med narodnoosvobodilno vojno ter se spomnilo žrtev osamosvojitvene vojne. Nato pa je o težkih razmerah spregovorila predsednica SUS Francka Ćetković. "Starejše se izriva tudi od sprejemanja odločitev o družbenem, ekonomskem, zdravstvenem in socialnem položaju njih samih. Na vlado in poslanske skupine bomo zato naslovili tudi zahteve za izboljšanje položaja starejših v naši družbi in za to, da bi bil njihov glas bolj slišal," je napovedala.

Zaradi podražitev se zmanjšuje realna kupna moč pokojnin ter se povečuje revščina med upokojenci. Še vedno ni urejena dolgotrajna oskrba na domu, pripravljeni predlog zakona pa, kot so poudarili danes, je slab in ničesar ne rešuje. Bivanje in in življenje v domovih za starejše je vse dražje in vse bolj stresno zaradi zapiranj, prepovedi obiskov med epidemijo. Upokojenci še vedno zaman čakajo na uskladitev pokojnin iz prejšnjih let za 3,5 odstotka in iz lanskega leta za en odstotek.

Pravica do varstvenega dodatka ni ustrezno urejena, zato ga mnogi upokojenci, ki ga potrebujejo, ne morejo dobiti. Zmanjšuje se dostopnost do zdravstvenih storitev, kar še posebej občutijo bolni in starejši. Vlada pa ignorira socialni dialog in odloča o položaju in življenju starejših brez in mimo njih, zato so njene rešitve in odločitve slabe in neustrezne, kar še zlasti velja za ukrepe med in v zvezi z epidemijo. Nihče nima pravice bolezni covid 19 izkoriščati za slabšanje družbenega in ekonomskega položaja starejših in za izrivanje starejših na rob družbe, je opozorila predsednica SUS.

S srečanja v Škofji Loki bodo, kot so napovedali, na vlado in poslanske skupinam, tako naslovili konkretne zahteve.

Najprej zahtevajo, da vlada potrdi predložen zakon v parlament o izredni uskladitvi pokojnin za 3,5 odstotka ter ga dopolni z redno premajhno uskladitvijo pokojnin v letošnjem letu za en odstotek, vse skladno s sistemskim zakonom.

Kot drugo zahtevajo, da vlada v predlagano spremembo socialnovarstvene zakonodaje vključi pravico upokojenk in upokojencev do varstvenega dodatka ne glede na starost in ne glede na to, ali bivajo v domovih za starejše. Upošteva se naj le dohodkovni cenzus.

Zahtevajo tudi ureditev razmer v domovih za starejše: v domovih za starejše je potrebno zagotoviti ustrezne sisteme prezračevanja, uveljaviti pogoje PCT za zaposlene in stanovalce in tako nujno zagotoviti normalne razmere za bivanje. Stanovalci ne smejo nositi stroškov testiranja zaposlenih in dodatnih zdravstvenih ter socialnih storitev zaradi prebolelega covida.

Od vlade bodo med drugim tudi zahtevali, naj zakon o dolgotrajni oskrbi umakne iz parlamenta in ga posreduje v javno razpravo in v obravnavo na Ekonomsko socialni svet. Do uveljavitve primernega zakona o dolgotrajni oskrbi pa naj vlada nemudoma zagotovi spremembo kadrovskih normativov zdravstvene in socialne oskrbe v domovih za starejše, večje število osebja in zvišanje njihovih plač.

 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:38 31.avgust 2021.

    desus al pa sus, spet isto, članarina, za ene pogača za druge figa v žepu.

  • Friderik1950 15:49 31.avgust 2021.

    Nisem vedel, da obstaja tak sindikat, čeprav sem bil v svoji karieri deset let predsednik sindikata. Če pa obstaja, je tako 'vpitje umirajočega v puščavi' dokaj neučinkovito. Ustanoviti je potrebno stranko, ki bo zastopala večino upokojencv in upokojiti DESUS, ki ...prikaži več se pohvali in zadovolji z droptinicami iz gospodarjeve mize.