Gorenjska
28518 ogledov

Grozljiva smrt treh planincev na Storžiču, dva poškodovana

Snežni plaz arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična
Na območju Storžiča so danes zaradi dveh sproženih snežnih plazov umrli trije planinci, še eden je hudo poškodovan. Med zasilnim umikom se je poškodoval tudi reševalec helikopterske nujne medicinske pomoči.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so najprej okoli 14. ure navedli, da je ob 10.40 na Kramarjevi poti na Storžič (občina Tržič) dva planinca zasul snežni plaz in da sta oba poškodbam podlegla.

Pozneje pa so še navedli, da se je med reševanjem ob 13.57 malo višje od tega območja sprožil še en plaz in odnesel še dva planinca. Eden od njiju je na kraju poškodbam podlegel, drugi pa se je hudo poškodoval.

Med zasilnim umikom zaradi drugega plazu si je eden od navzočih reševalcev ekipe HNMP poškodoval roko.

Tri mrtve in dva poškodovana je helikopter Slovenske vojske prepeljal v dolino.

Še med samo reševalno akcijo na območju Storžiča so s Policijske uprave Kranj malo čez 14. uro sporočili, da gre za najmanj dva dogodka s hujšimi posledicami in da je mesto intervencije zaprto. Navedli so še, da pri reševanju sodelujejo Slovenska vojska, gorski reševalci, policija in zdravstvo.

Malo čez 16. uro pa je predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj mag. Bojan Kos sporočil, da je obsežna reševalna akcija zaključena in da so po doslej zbranih podatkih umrli trije ljudje.

 

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja novost Slovenija Velika sprememba na slovenski meji

 

Poziv k odgovornemu gibanju v gorah in uporabi ustrezne opreme

Že zjutraj so s Policijske uprave Kranj opozarjali, da je mogoče zaradi lepega vremena pričakovati večji obisk gora in pozvali k odgovornemu gibanju v gorah in ustrezni opremi bodisi peš bodisi na turni smuki.

Turne smučarje je policija pozvala, naj izvajajo teste stabilnosti snežne odeje in prekinejo vzpon, če razmere niso ustrezne. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov je 3. stopnje, nad to mejo pa je nevarnost velika, 4. stopnje. Temperature so tudi do minus 20 stopinj Celzija.

Komentarjev 1
  • Avatar MS
    MS 16:03 13.februar 2021.

    Vsakega življenja je škoda pa naj se konča kakorkoli!