Gorenjska
380 ogledov

Ne le covid, so še druge tragedije

Celjski Rdeči križ čez poletje zapre svoja vrata, ker nimajo dovolj prostovoljce Žurnal24 main
Glavna naloga Rdečega križa je pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski, in v Mestni občini Kranj je takih, ki prejemajo pomoč, 2150 oziroma sedem odstotkov več kot spomladi. "Še več ljudi kakor lani pa se obrača na našo organizacijo za plačilo položnic," je danes pojasnil Marjan Potrata, sekretar RKS - Območnega združenja Kranj. V teh dneh je v ospredju zbiranje finančne pomoči za družino Mohar z Mlake pri Kranju, ki je prejšnjo sredo po uničujočem požaru ostala brez strehe nad glavo.

Na vprašanje, kakšne so razmere v Kranju v primerjavi z marcem oziroma aprilom, je Marjan Potrata odgovoril, da so v drugem valu covid-19 bolj koordinirane. Po strogih varnostnih standardih so razdelili tretji del hrane iz Sklada EU, uporabniki so morali biti ob točno določeni uri na določeni lokaciji, kjer so posamično prevzeli hrano. Težav ni bilo, marsikdo je celo omenil, da mu je tak način delitve ljubši. Trenutno tudi razdeljevanje druge pomoči (oblačila, obutev, itd.) poteka le po predhodnem klicu uporabnika.
Glede pomoči pri računalnikih, saj si vse družine ne morejo privoščiti nakupa, pa je Potrata dejal, da v drugem valu epidemije covid-19 takih potreb ne beležijo več.

Starejših prostovoljcev RK ne smejo aktivirati

Zelo zaželeni so tudi prostovoljci, ki se s pomočjo spletne aplikacije RKS vpisujejo na seznam. Glede na njihove zmožnosti in seveda potrebe pa jih nato razvrstijo za dnevne aktivnosti. "Trenutno se je prijavilo sedem novih prostovoljk in prostovoljcev in to nam ta hip zadostuje. Seveda bomo veseli vsakega, ki se bo še vpisal v aplikacijo. Dejstvo je, da so naše redne prostovoljke in prostovoljci vsi starejši in posledično sodijo v rizične skupine, zato jih v tem času ne moremo in ne smemo aktivirati. Z Mestno občino Kranj smo v navezi, če kaj potrebujejo se obrnejo na nas ali pa pomoči potrebne občane usmerijo k nam. Je pa teh potreb tudi zaradi bolj zahtevnih razmer zdaj nekaj več, a jih uspemo vse realizirati," je razložil sekretar.

Kot smo poročali včeraj, so bolničarke in bolničarji oziroma člani in članice ekip Prve pomoči RKS OZ Kranj skupaj s kolegi iz Tržiča, Radovljice in Škofje Loke priskočili na pomoč na Kliniki Golnik. Marjan Potrata je povedal, da so v delo na kliniki vključeni od 30. oktobra in da načeloma delajo po osem ur, se pa zgodi, da so potrebe po delu večje in takrat delajo več kot osem ur. Delo opravljajo tako na covid oddelkih kot tudi v drugih enotah. Na covid oddelkih (negovalni in intenzivni) tako pomagajo pri negi in hranjenju bolnikov, razkuževanju inventarja, selitvi in širitvi covid oddelkov.

Prošnja za pomoč družini Mohar

Med izbruhom epidemije je RKS - Območno združenje Kranj organiziralo dve večji humanitarni akciji: prva je bila po požaru stanovanjske hiše družine Bodlaj 23. septembra na Cegelnici pri Naklem. Bila je zelo uspešna, saj so zbrali že več kot 35.000 evrov. Drugo akcijo so začeli po požaru stanovanjske hiše na Mlaki pri Kranju 4. novembra, in tudi tu zbirajo finančno pomoč za družino. Gre za družino Mohar, ki začasno biva pri sorodnikih v Srednjih Bitnjah. Za pomoč družini je Rdeči križ odprl transakcijski račun št. 07000-0000100776 s sklicem 11-2020 in pripisom "POŽAR MLAKA".
Poleg covida-19 se dogajajo tudi druge nesreče in tragedije, opozarja sogovornik. "Vsem poskušamo pomagati na najboljši način, in to kljub naši kadrovski podhranjenosti. Ob tej priložnosti se v imenu tistih, ki našo pomoč potrebujejo, iskreno zahvaljujem vsem, ki donirajo finančna sredstva za humanitarne akcije, saj se ob covid-19 razmerah dogaja še marsikaj drugega, ki prav tako terja naše reakcije in posledično pomoč RKS OZ Kranj," je sklenil Marjan Potrata.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.