Gorenjska
1260 ogledov

"Nekaj so želje občine, nekaj pa pričakovanja investitorja,..."

Parkirišče Stara Sava v Kranju M. Ha. Parkirišče Stara Sava v Kranju. Tu se je leta 1920 začelo kranjsko gumarstvo, več desetletij je tu stala Tovarna gumijevih izdelkov Sava. Njen simbol, tovarniški dimnik, in stavbe so porušili 30. aprila 2014 s 150 kilogrami razstreliva.
Natančno pred enim letom smo v Žurnalu24 pisali, da ima Zavarovalnica Triglav, lastnica zemljišča Stara Sava nasproti Mestne knjižnice Kranj, na katerem je že več let javno parkirišče v upravljanju Komunale Kranj, še vedno načrte. Oktobra lani so nam zagotavljali, da trenutno pripravljajo idejno zasnovo za zazidavo zemljišča in iščejo naložbenika. No, zdaj so nam na vprašanje, ali je idejna zasnova narejena in ali so našli naložbenika, odgovorili, da zemljišče prodajajo in zbirajo zavezujoče ponudbe.

Gre za zemljišče v velikosti 13.504 kvadratnih metrov, na Zavarovalnici Triglav pa, kot so nam zdaj pojasnili, ocenjujejo, da bo prodajni postopek zaključen do konca leta 2022. Kot že rečeno, je na tem območju že peto leto začasno parkirišče, Zavarovalnica pa je postala lastnica tega območja pred devetimi leti. Savino nepremičninsko podjetje Sava IP je v preteklosti napovedovalo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske s 172 sodobnimi urbanimi stanovanji in podzemno garažo do konca leta 2010, a je potem Sava prodaja Savo IP skupaj z nepremičnino v letu 2012 po neuradnih podatkih za skoraj 15 milijonov Zavarovalnici Triglav. Zavarovalnica je napovedovala gradnjo konec leta 2014, a se ni zgodilo nič, namesto tega so dali zemljišče v najem komunali in junija 2016 tam odprli javno parkirišče.

Kdo bo gradil objekte z javnimi vsebinami?

Ker si je občina v preteklosti veliko obetala v zvezi s Staro Savo (govorilo se je ne le o stanovanjih, ampak tudi veliki garažni hiši z več kot 700 mesti, koncertni dvorani za 500 obiskovalcev) in ima tudi predkupno pravico, nas je zanimalo, ali pristojni vedo za načrtovano prodajo te odlične nepremičnine na Kokrškem bregu. Z Mestne občine Kranj smo danes dobili odgovor, da ima MO Kranj res predkupno pravico, nima pa predvidenih sredstev za odkup tega območja. In na občini so tudi sezanjeni, da se to območje prodaja, le glede tega, kdo je potencialni kupec, nimajo informacij.     
"MO Kranj tega zemljišča ne namerava kupiti, ker ne izpolnjujemo drugih pogojev za nakup, kot na primer, da bi MO Kranj tu gradila objekte z javnimi vsebinami. Ravno tako nimamo parcel v načrtu razpolaganja z nepremičninami in tudi ne predvidenih sredstev za odkup v katerem od odprtih nrp-jev (načrt razvojnih programov.)."

In kaj bi pomenilo, če bi Zavarovalnica Triglav zemljišče prodala kupcu, ki vsega tega, kar si je obetala občina (koncertna dvorana, garažna hiša, itd.) ne namerava uresničiti, smo zato vprašali na MO Kranj. (Znan je namreč primer, kako so si v Ljubljani veliko obetali, da bo Jože Anderlič v sklopu stanovanjskega projekta Schellenburg oziroma novega Kolizeja zgradil tudi večnamensko kulturno dvorano. Prav zaradi te zaveze mu je ministrstvo za kulturo dovolilo leta 2009 porušiti zaščiteni Kolizej. Namesto tega bo, kot se je razvedelo v letošnjem avgustu, za odškodnino plačal za t. i. izravnalni ukrep 1,5 milijona evrov, op. a.)

Z MO Kranj so nam odgovorili, da se bodo s potencialnim kupcem o tem pogovarjali, ko bo postal dejanski lastnik.

"Nekaj so želje občine, nekaj pa pričakovanja investitorja, ki mu omenjene vsebine (koncertna dvorana in parkirna mesta) lahko pomenijo bistveno lažjo izvedbo investicije, saj bi bila v takem primeru tudi MO Kranj vpletena kot javni partner. Šele med projektiranjem pa se dejansko vidi, ali so vsebine, ki jih MO Kranj pričakuje, dejansko izvedljive. Tako obsežni projekti so vedno stvar mnogih sestankov in usklajevanj med potencialnimi investitorji in MO Kranj.
Območje je sicer zelo omejeno zaradi varovanj (varovanje naravne vrednote kanjona Kokre, širše območje starega mestnega jedra, usmeritve v občinskem prostorskem načrtu,...). Brez usklajevanja z Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine in Mestno občino Kranj bo, skratka, investitor oziroma kupec težko izvedel kakršnokoli investicijo."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.