Gorenjska
784 ogledov

Nekatere globe so nižje

Kranjski mestni svet spreminja odlok o pravilih cestnega prometa.

V Kranju je bil nov odlok o pravilih cestnega prometa sprejet pred dvema letoma. Državni zbor pa je lani sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, zato so morali odlok uskladiti s členom zakona, ki opredeljuje ustavljanje in parkiranje vozil. Ob tem so se v dveh letih pri izvajanju odloka v praksi pokazale tudi določene pomanjkljivosti in pravne vrzeli. Prav uskladitev z novo državno zakonodajo pa so se znižale nekatere globe za napačno parkiranje.

»Vsega skupaj je bilo predlaganih 30 sprememb in dopolnitev za večjo natančnost določil, ki določajo urejanje prometa na območju mestne občine. Med drugim so nižje kazni glede parkiranja, novosti prinaša tudi za zdravstvene in socialne delavce, nekaj dopolnil pa je vezanih tudi na polnjenje električnih vozil,« je pojasnil župan Matjaž Rakovec.

Spremembe odloka tako znižujejo globe za prekoračitev časovno omejenega parkiranja in za neplačilo parkiranja. Po novem bo globa polovično nižja, in sicer namesto 80 evrov 40 evrov. Glede dovolilnic bo lahko uporabnik, ki mu bo le ta odvzeta, novo pridobil šele po preteku enega leta. Spremembe odloka pa prinašajo tudi brezplačno parkiranje na javnih parkiriščih za zdravnike ter socialne in zdravstvene delavce, ki opravljajo pomoč na domu. Po novem pa bodo lahko uporabniki električnih vozil na urejenih in označenih parkirnih mestih, ki niso za zapornicami in kjer je potrebno plačati parkirnino, brezplačno parkirali 3 ure in ne le 2, kot velja do sedaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.