Gorenjska
164 ogledov

Neokonstruktivisti nekoč in danes

Razstava Neokonstruktivisti nekoč in danes, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj
1/2
arhiv Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj
V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju bodo v petek, 24. septembra, odprli razstavo Neokonstruktivisti nekoč in danes. Umetnike neokonstruktiviste Dragico Čadež, Draga Hrvackega, Toneta Lapajne, Draga Tršarja in Vinka Tuška bo predstavil umetnostni kritik Aleksander Bassin.

Skupina slovenskih neokonstuktivistov, po osnovni izobrazbi slikarjev (Drago Hrvacki in Vinko Tušek) in kiparjev (Dušan Tršar, Dragica Čadež in Tone Lapajne), občasno sta se jim na razstavah priključila kipar Slavko Tihec in slikar Rudi Pergar, je delovala aktivno v letih 1968 do 1972. S svojo dejavnostjo, tako na razstavah v Ljubljani, Mariboru, Zagrebu in Beogradu, kjer so nastopali kot skupina, posamezniki pa tudi samostojno in na skupinskih razstavah – generacijskih pregledih, in tudi pri notranji opremi tovarn in bank, so pomembno zaznamovali polpreteklo zgodovino, so navedli v vabilu na razstavo.

Razstava Neokonstruktivisti nekoč in danes, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj | Avtor: arhiv Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj arhiv Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj

Osnovne značilnosti v delih omenjenih neokonstruktivistov so bile pretvorba klasičnega kipa v objekt, vstop barve vanj in geometrijski abstraktizem v slikarstvu in grafiki.

Razstava v prostorih Galerije Prešernovih nagrajencev v Kranju je zasnovana kot memorialni izbor del omenjenih avtorjev iz let 1968 do 1972. Sestavni del razstave pa so tudi izbrana dela istih umetnikov, ki so nastala in še nastajajo v današnjem času, vezanih na neokonstruktivistično tradicijo in tudi zunaj nje.

Odprtja razstave ob 18. uri se lahko udeležite ob izpolnjevanju pogoja PCT, potrdilo o tem pa prinesite s seboj, opozarjajo iz GNP.  

Razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev na Glavnem trgu v Kranju si bo mogoče ogledati vse do sobote, 20. novembra, in sicer med tednom od 10. do 18. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure. Ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih je galerija zaprta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.