Gorenjska
801 ogledov

Nesojeni strelec iz Krope ni priznal krivde

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Na kranjsko okrožno sodišče so danes dopoldne iz mariborskega bolnišničnega zapora privedli 20-letnega Domna Gašperina iz Krope, ker naj bi bil spomladi načrtoval strelski pohod in maščevanje nekdanjim sošolcem in učiteljem.

Na predobravnavnem naroku je danes obtoženi Domen Gašperin povedal, da priznava vsebino obtožnice, krivdo pa je zanikal.

Konec aprila je policija sporočila javnosti, da so ob pomoči ameriških varnostnih organov prijeli osumljenca, ki je načrtoval množični poboj v več javnih ustanovah. Preko spleta je naročil orožje in strelivo, ki so ga zasegli ameriški organi ter o tem obvestili slovenske. Osumljenca, tedaj njegove identitete niso razkrili, so pripeljali pred preiskovalnega sodnika: ta je zanj odredil pripor. Policija osumljenega pred tem še ni obravnavala za nobeno kriminalno dejanje.

Motiv za njegovo dejanje je bilo maščevanje vsem tistim, ki naj bi ga bili v preteklosti zasmehovali in se iz njega norčevali. Preko temnega spleta je Gašperin kupil orožje in strelivo, polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko puško znamke Remington, ki ga uporabljajo tudi varnostni organi pri bojevanju, je spomladi na novinarski konferenci sporočila policija. Osumljeni je za naročilo plačal okoli 5000 evrov.  

Orožje in strelivo je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, poštno pošiljko oziroma paket, ki je bil naslovljen na ime osumljenca, pa je na poti v Slovenijo zasegel ameriški urad za domovinsko varnost, ki je o tem tudi obvestil slovensko policijo. Ta je nato začela s preiskavo in z zbiranjem obvestil o naročniku, pri tem pa uporabila tudi prikrita preiskovalna sredstva.

Kot že rečeno, je Gašperin na sodišču danes priznal, da je nameraval kupiti orožje. Na prihodnji obravnavi pa bodo prisluhnili izvedencu psihiatrične stroke, ki bo razložil, ali je bil Gašperin pri kupovanju orožja na temnem spletu prišteven ali ne.

Grozi mu od pol leta do pet let zapora

Prvi odstavek 307. člena, po katerem sodijo Gašperinu, pravi da kdor protipravno sestavi, izdela, ponuja, proda, menja, dostavi, uvozi, izvozi, vnese v državo ali iznese iz nje strelno, kemično, biološko ali jedrsko orožje, strelivo ali eksploziv ali vojaško orožje in vojaško opremo, katerih promet, nabava in posest posameznikom, pravnim osebam in podjetnikom niso dovoljeni ali so omejeni, ali pri tem posreduje, ali kdor tako orožje, strelivo ali eksploziv, razen strelnega orožja ali streliva, za katero se lahko izda orožna listina, protipravno pridobi ali hrani, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Tožilstvo pa, kot se je izkazalo danes, v obtožnico ni vključilo poskusa terorističnega napada, saj bi očitno to kaznivo dejanje težko dokazalo.

 

Komentarjev 4
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:29 06.julij 2021.

    take danes rabi fašistična oblast, da brez vesti pokajo po ljudeh

  • malarin 05:52 06.julij 2021.

    Oblast Slovenska ! ! ! Sedaj imate možnost, da se izkažete. Fanta izobrazite in mu dajte primerno zaposlitev. Slovenija, zbudi se ! ! !

  • Albatroz 19:06 05.julij 2021.

    Čudno da mu država ni vrnila kupnine in se mu globoko opravičila ker je kupoval nekaj preko črne strani spleta ki se marsi kateremu sploh ne sanja kako bi prišel do teh podatkov on pa bi naj bil neprištevnen, kakšno ...prikaži več zmogljivost še le imajo njegovi možgani ko so v polnem delovanju?