Gorenjska
556 ogledov

Nevarnost plazov, čez vikend ne hodite v gore!

Koča na Zelenici, Dom na Zelenici (1536m), v katerem je Gorniški učni center.
Razmere v gorah so zelo zahtevne, veliko je snežnih pasti in tudi temperature so nizke. Zaradi tega je nevarnost za nesreče in snežne plazove še večja.

Iz Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi za območje občine Tržič so tako v opozorilu zapisali, da je včeraj in v noči na petek nad 1800 metri padla velika količina novega snega.
Na približno 1500 metrih se je snežna odeja v zadnjem dnevu odebelila za od 60 do 70 centimetrov. Višje v visokogorju je snega še več, saj je začelo snežiti nekoliko prej zaradi nižjih temperatur zraka.

V visokogorju, nad približno 1900 metri, je padel sneg na trdo podlago in se slabo sprijel. Sneženje je spremljal severni do severovzhodni veter s sunki do 25 km/h, ki je sneg v manjših količinah prenašal. Sneg se je zaradi svoje teže tudi posedal. Iz dovolj strmih pobočij so se spontano prožili plazovi.
Nižje je začelo snežiti prehodno in se je nov sneg boljše sprijel s staro snežno površino. Meja sneženja se je tekom včerajšnjega dneva spuščala in dosegla približno 800 metrov nadmorske višine
Snežne in lavinske razmere so bile včeraj in v noči na petek zahtevne in nepredvidljive.

Nevarnost proženja plazov

Dopoldne se bo v visokogorju krepil severni veter in bo pihal s sunki do 60 km/h. Veter bo prenašal sneg v večjih količinah in gradil večja kložasta območja na zavetrnih legah in zamete.
Tako danes lahko tekom dneva nad 1500 metrov nadmorske višine pade še do 15 centimetrov snega. Zaradi tega bo nevarnost proženja snežnih plazov nad 1800 metri danes, 14. aprila, velika, pod 1800 metri pa precejšnja, 3. stopnje.
Lokalni lavinski bilten je dostopen na povezavi:
https://www.zvsp.si/plazovni-bilten-50-petek-14-4-2023-za-obmocje-obcine-trzic

Na nevarnosti v gorah je danes opozorila tudi policija, ki svetuje med drugim tudi sprotno spremljanje na spletnih straneh ARSO, Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.