Gorenjska
1545 ogledov

Ni pogodbe, ni plačila

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Občine Komenda, Šenčur in Vodice morajo v osmih dneh poravnati svoje finančne obveznosti za izvajanje projekta krvavškega vodovoda, sicer bo projekt ustavljen, je včeraj sporočil Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem. O tem, zakaj omenjene občine že od konca lanskega leta ne poravnavajo svojih obveznosti (Mestna občina Kranj pa jih, op. a.), smo se pozanimali na Občini Šenčur. Težava je v tem, da pogodba o sofinanciranju s kohezijskimi in državnimi sredstvi še ni podpisana - občina Cerklje kot vodilna v projektu jo je namreč šele ta teden dobila le v predogled.

Že konec junija je župan Franc Čebulj ob obisku ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka opozoril, da bo občina Cerklje na Gorenjskem prisiljena vložiti izvršbo zoper občine Šenčur, Vodice in Komenda, ker ne plačujejo svojega dela stroškov pri gradnji krvavškega vodovoda, ki poteka od maja lani. Vrednost projekta znaša skoraj 12 milijonov evrov neto oziroma 14,6 milijona evrov, od tega je izvajalec Gorenjska gradbena družba, s katero so sklenili pogodbo v vrednosti 12,5 milijona evrov, opravil že za skoraj pet milijonov. Kohezijski sklad bo prispeval skoraj 6,1 milijona evrov, Republika Slovenija pa skoraj 1,1 milijona evrov, so navedli z Občine Cerklje.

O tem, da občine, ki sodelujejo pri projektu (izjema je Mestna občina Kranj, ki poravnava obveznosti, skladno s svojim deležem), še vedno in to že od konca lanskega leta ne poravnavajo obveznosti, pa je javnost včeraj, 26. avgusta, vnovič po sestanku projektnega sveta opozoril župan Franc Čebulj in zagrozil z ustavitvijo projekta, ki prinaša večjo zanesljivost oskrbe s kakovostno pitno vodo za skoraj 30 tisoč prebivalcev. Dolg občin Šenčur, Komenda in Vodice znaša že 2,7 milijona evrov in ga je do zdaj nosila kar Občina Cerklje na Gorenjskem.

V proračunu in NRP-ju imajo vključeno naložbo, a ...

Župan občine Šenčur Ciril Kozjek je na naše vprašanje, zakaj njihova občina ne poravna zneska, poudaril, da je osnova za izplačilo pogodba, ta pa še ni podpisana. "Iz občinskega proračuna tako ne moremo kar nakazovati denarja... na to bo zagotovo ob reviziji pozorno tudi računsko sodišče," nam je med drugim razložil šenčurski župan.

V daljši izjavi pa smo nato z Občine Šenčur dobili pisno pojasnilo, da je Krvavški vodovod za občino Šenčur pomemben vir vode že od samega začetka. Že leta 2009 so podpisali sporazum o sodelovanju pri izvedbi projekta Povečanje zmogljivosti vodovodnega sistema Krvavec. Deset let pozneje, julija 2019, sta bila podpisana še dva aneksa. Pogodbene stranke so sklenile, da to pogodbo sklepajo ob predpostavki, da bodo za sofinanciranje projekta pridobljena sredstva Kohezijskega sklada EU. Če pa omenjenih sofinancerskih sredstev ne bi bilo mogoče pridobiti, so se občine obvezale, da bodo poravnale vse do tedaj nastale stroške te pogodbe.

Občina Šenčur je poravnala vse svoje obveznosti do samega pričetka gradnje Krvavškega vodovoda. Pogodbo za izgradnjo Krvavškega vodovoda je podpisala nosilna Občina Cerklje na Gorenjskem, brez uskladitve z drugimi podpisnicami sporazuma. Vrednost podpisane pogodbe je 12.394.376,50 evra in ne 14,6 miljona evrov z DDV, delež Občine Šenčur pa znaša 1.931.412,81 evra, so bili natančni do centa na Občini Šenčur in pripisali, da imajo 5,04 odstotka oziroma 239.575,18 evra lastnih sredstev. Ostali delež pa se pokriva iz EU sredstvi in sredstvi državnega proračuna.

Ker do danes oziroma ob pričetku gradbenih del pogodba še ni sklenjena, kar je bil tudi pogodbeni pogoj v prej omenjenem sporazumu, črpanje teh sredstev ni mogoče. V veljavnem proračunu Občine Šenčur in Načrtu razvojnih programov (NRP) je investicija Krvavški vodovod vključena tako na prihodkovni kot tudi odhodkovni strani. Na včerajšnjem sestanku projektnega sveta smo prejeli osnutek pogodbe, a ta še ni dokončno usklajen z ministrstvom za okolje in prostor, in še nekatere druge dokumente v zvezi z odobritvijo kohezijskih sredstev, so pojasnili z Občine Šenčur.

Na koncu so pripisali še, da če bodo izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev kohezijskih in nacionalnih sredstev, potem projekt Krvavški vodovod ne more biti ogrožen. Občina Šenčur pa bo, tako so napovedali v izjavi za medije, pod katero se je podpisal župan Ciril Kozjek, takoj po podpisu pogodbe poravnavala svoje obveznosti po situacijah, ki jh bo izdala Občina Cerklje na Gorenjskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.