Gorenjska
924 ogledov

»Nikoli ni prepozno, da najdemo pot!«

Stop zasvojenosti, Kranj, LAS,
1/4
arhiv UDD Podžupan Janez Černe s tekači pred Mestno knjižnico Kranj.
V Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj je podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe včeraj uradno odprl razstavo z naslovom Stop zasvojenosti, ki jo je v sklopu preventivne akcije pripravila Lokalna akcijska skupina za preprečevanje zlorabe drog (LAS) skupaj s kranjskimi šolami in javnimi zavodi. Popestrili so jo tudi z zbirko misli, ki jih je skupina tekačev zbrala pri različnih kranjskih inštitucijah, nekatere od njih so svoje aktivnosti predstavljale še na stojnicah na Slovenskem trgu.

Za razstavo Stop zasvojenosti so risbe prispevali učence in učence nekaterih kranjskih osnovnih šol, ki so ustvarjali na temo preventivnega delovanja na področju zasvojenosti. V Galeriji na mestu in notranjih prostorih Mestne knjižnice Kranj bo na ogled še do 26. maja 2022.

Podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe je ob uradnem odprtju povedal: »Vse pohvale za modre misli in predvsem za domiselno izdelane risbe – odlično ponazarjajo zasvojenosti, ki se žal razvijajo že v obdobju osnovne šole. Nekemične odvisnosti, predvsem odvisnost od zaslonov, računalniških igric in ostale vabljive tehnologije, zaskrbljujoče narašča. Ozaveščanje in preventiva pred vsemi vrstami odvisnosti je zato ključnega pomena. Usmerjajmo otroke in mlade v aktivnosti, ki jih krepijo na več nivojih, jih gradijo v fizično in psihično močne posameznike. Šport, ustvarjanje, raziskovanje …, skratka, aktivnosti, ki jim poleg potrebnega in prijetnega druženja med vrstniki v živo prinašajo še nove spretnosti, veščine in znanje. V takem stanju ni potrebe po nadomestkih, ki so v večini primerov škodljivi in žal prepogosto pripeljejo v slepo ulico. A nikoli ni prepozno, da najdemo pravo pot.«

Ob tem je od tekačev prevzel zbirko zapisanih misli na temo zasvojenosti, ki so jih ti zbrali na poti od Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Varstveno delovnega centra Kranj, OŠ Helene Puhar Kranj, OŠ Franceta Prešerna Kranj, Zdravstvenega doma Kranj, Nacionalnega inštituta za javno zdravje – Območna enota Kranj, do Policijske postaje Kranj, Vrtca Janina, CSD Gorenjska, Škrlovca – dnevnega centra za mlade in družine, Centra za odvisnost Labirint in Katapult, Glasbene šole Kranj, Prešernovega gledališča Kranj, Gorenjskega muzeja in jo zaključili pred Mestno knjižnico Kranj.

Stop zasvojenosti, Kranj, LAS, | Avtor:

»Kaj zasvojenost NI: dovoliti si pogledati to, kar me ne osrečuje; priznati si, da ne zmorem sam; učiti se novih načinov soočanja z izzivi vsakdanjega življenja; biti dober do sebe, tudi ko naredim napako; si dati priznanje, ko mi gre dobro; biti sproščen s tem, da sem takšen, kakršen sem, OK. Zasvojenost JE priložnost, da se povežemo s samim seboj in se naučimo bolje poskrbeti zase,« je eno od njih prebral podžupan Černe.

Stop zasvojenosti, Kranj, LAS, | Avtor:

 

Med mislimi, ki so jih prispevali različni javni zavodi, so bile tudi naslednje: »Boljše ZATE, ZAME in za VSE, zasvojenosti reci NE!«; »Biti trezen ne pomeni biti brezvezen.«; »Zasvojenost je pošast, ki hitro pride in težko odide.«; »Zasvojenost je bolezen, ki nam prinese nečisti um in nam zatre pogled na svet, usmeri nas v eno smer, iz katere ne moremo z lahkoto nazaj.«; »Kadar zasvojenost nas doleti, za tem skriva se občutek nemoči. V Varstveno delovnem centru Kranj oblikujemo pozitivne navade ves čas, da le te stran od zasvojenosti držijo nas.«; »Rajši kot EKRANE, gledamo OBRAZE NASMEJANE, RAZIGRANE, ZASPANE ... Odklopimo se in zaživimo življenje tukaj in zdaj.«; »Vsaka odločitev prinese posledice. Sprejmite dobre odločitve, potem bodo tudi posledice dobre. Mi imamo to moč in svobodo, da izberemo, kaj vnašamo vase, vsak dan znova in znova.«; »Steci v gozd po norost, telefon pusti doma in slaba volja bo odšla. Poskoči, steci, adijo odvisnosti reci.  Poglej me v oči, kjer se iskrica blešči, ekran pa odloži stran in me odpelji kam drugam.«; »Zadet? DA – samo z glasbo!«; »Zasvojite se z gledališčem!«; »Naj bo umetnost tista, ki ponudi odklop in pogled v lepši jutri.«; »Če te vrže iz tira, je Hiša razgledov prava izbira.«; »Lahko izbiraš – reci drogam NE.«

Stop zasvojenosti, Kranj, LAS, | Avtor:

Poleg razstave pa so se včeraj v sklopu preventivne akcije Stop zasvojenosti na Slovenskem trgu na stojnicah predstavili tudi Labirint in Katapult, NIJZ – Območna enota Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja z Reintegracijskim centrom, ZD Kranj – Center za krepitev zdravja, Klub zdravljenih alkoholikov Nova brazda Kranj in Društvo Stigma.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.