Gorenjska
11214 ogledov

Nočno reševanje bikov v Lahovčah

Reševanje bikov, Lahovče, GARS Kranj Andrej Roblek "Ubežnika" nista prišla daleč.
"Vse se je končalo v eni uri. Nobenemu ni bilo nič. Ni bilo treba denimo reševati poškodovanih živali iz kakšne gnojne jame, da bi potem morda smrdeli ..." je reševanje v Lahovčah v občini Cerklje na Gorenjskem v noči s torka na sredo opisoval vodja intervencije Andrej Roblek, poklicni gasilec GARS Kranj, namestnik vodje 4. izmene.

Danes, v sredo, 23. februarja, malo pred eno zjutraj, ob 0.51, so v Gasilsko reševalno službo Kranj prejeli obvestilo, da so krave padle v škarpo. "Že na poti v Lahovče sem razmišljal, kako bomo reševali iz gnojne jame. A ko nas je peterica gasilcev prispela na kraj, se je izkazalo, da ne gre za krave, ampak dva bika. In da ne gre za škarpo oziroma podporni zid, ampak potok, ki teče skozi vso vas ... Vsak od bikov je imel približno 250 do 300 kilogramov, se pravi, da sta še mladinca ... Razumljivo sta bila vznemirjena, stala sta  v približno 30-centimetrov visoki vodi, na travniku za hlevom," nam je povedal Andrej Roblek.

Lastnik in drugi vaščani so oba bika iz potoka najprej poskušali rešiti sami. Tako so jima že povezali rogove, da jih ne bi poškodovali, a ju nikakor niso mogli dvigniti s traktorjem ... Če bi hoteli priti na manj visok teren, bi ju morali nekako premestiti za kakšen kilometer ... "No, bilo je kar nekaj komedije. Najprej ju je bilo treba umiriti, vsakega posebej smo nato s trakovi povezali pri trebuhu in pred zadnjima nogama. Nato pa smo ju z roko avtodvigala enega za drugim počasi dvignili na suho. In ju še pospremili v približno 50 metrov oddaljeni hlev, kjer imajo živali neprivezane. Kot so nam pojasnili, ponoči namestijo pregrado, a očitno sta jo mlada bika odrinila. Kakorkoli, intervencijo, ki jo je opazovalo več sosedov, prišla pa sta tudi dva policista, ki sta preverjala, kaj se dogaja, smo zaključili v eni uri, se pravi ob dveh zjutraj. Bili smo izjemno veseli, da se nikomur ni nič zgodilo," je še poudaril naš sogovornik.

Komentarjev 1
  • Catherine_Hartnett 12:08 24.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎