Gorenjska
403 ogledov

Nocoj podelitev še enih gledaliških nagrad

Škofja Loka
V Škofji Loki bodo nocoj podelili Severjeve nagrade.

Na Loškem odru v Škofji Loki bo ob 18.00 51. podelitev Severjevih nagrad. Strokovno žirijo Sklada Staneta Severja so tokrat sestavljale predsednica Nataša Barbara Gračner ter članice Silva Čušin, Tea Rogelj, Diana Koloini in Zala Dobovšek.

Nagradi Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih letos prejmeta Marjuta Slamič, članica igralskega ansambla SNG Nova Gorica, in Blaž Setnikar, član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj.

Slamičeva nagrado dobi nagrado za vlogo Bogdane v komediji jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič. »Zdi se, da je Marjuta Slamič v vlogi Bogdane prav ona tista, ki vseskozi poganja dogajanje, mu daje takt in spodbuja radoživost. Vsega tega pa ne omogoča le dramaturška umeščenost lika, temveč predvsem pripravljenost interpretke za ansambelsko igro, njen občutek za soigralce ter seveda njena igralska prezenca. V vlogi farovške gospodinje je dar za naravno in detajlirano podajanje – tako tipičen za Marjutino igro pred kamero – nadgradila s smislom za komično, čutnostjo in primorskim temperamentom. Pri tem je izkoristila vse prednosti izražanja v domačem, ajdovskem narečju. Marjuta Slamič je Bogdano oblikovala s toplino in pretanjenim razumevanjem »malega človeka«, zato ni presenetljivo, da gledalci takoj »kupimo« in vzljubimo to polnokrvno, tako rekoč kosmačevsko figuro,« je v obrazložitvi zapisala žirija.

Marjuta Slamič | Avtor: Peter Uhan Peter Uhan

Setnikar pa nagrado dobi za vlogo Osvalda Alvinga v uprizoritvi Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice in vlogo »Slehernika« v Škofjeloškem pasijonu Očeta Romualda/Lovrenca Marušiča v režiji Jerneja Lorencija. »Vlogo Osvalda v uprizoritvi Strahovi Blaž Setnikar intenzivno izživi v skladu s svojo razdelano igralsko noto kot tudi izjemno usklajenostjo z idejo režijskega koncepta, ki to Ibsenovo dramo iz leta 1881 upodobi s preciznim posluhom za današnji trenutek. Sodobnost in aktualnost Setnikarjeve igre ni le v osebnostni kompleksnosti temveč predvsem v natančni odmerjenosti in uravnoteženosti med psihološkimi nasprotji … V dvojni vlogi Adama in Kristusa v uprizoritvi Škofjeloškega pasijona v režiji Jerneja pa se je Blaž Setnikar soočil s povsem drugačno nalogo, ki jo je odlično realiziral s svojo izvirno igralsko izraznostjo. Za razliko od psihološko kompleksnega razvoja individualca iz realistične drame mu je tu pripadla statična, malodane monolitna figura občečloveškega slehernika. A tudi to je s stapljanjem lika krivca, žrtve in obenem odrešenika razvil v svojevrstno kompleksnost,« je zapisala žirija.

Blaž Setnikar | Avtor: Jernej Čampelj Jernej Čampelj

Skupinsko nagrado Sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev študentov dramske igre letos prejmejo Diana Kolenc, Nejc Jezernik in Maks Dakskobler za vloge v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. »Študentka Diana Kolenc je vlogo Mlade ženske, dninarke, oblikovala preprosto, pametno in predvsem točno ter s pravo mero tragičnosti in komičnosti. V svoji občutljivi igralski naravi vseskozi zajema iz harmoničnega razmerja med intuicijo in razumom. Študent Nejc Jezernik je kot Pony William, orač, ustvaril močno figuro manipulanta, ki neskrupulozno uporablja vsa sredstva, da si podredi svojo mlado ženo. Študent Maks Dakskobler je Gilberta Horna, mlinarja, v začetnih prizorih oblikoval zadržano, skopo v govoru in do bolečine prodorno v pogledu, dokler se ne razkrije v vsej svoji nadutosti in dolgo nabirajočem se preziru do soljudi. Maks Draksler se je izostreno izognil govorni linearnosti in inteligentno posegel v karakterizacijo,« med drugim piše žirija.

Nejc Jezernik | Avtor: Luka Jereb Luka Jereb
Maks Dakskobler | Avtor: Luka Jereb Luka Jereb
Diana Kolenc | Avtor: Luka Jereb Luka Jereb

Nagrado Sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa prejme Bojan Trampuš, član KD Loški oder Škofja Loka, za vlogo Saše v uprizoritvi Antigona v New Yorku Janusza Glowackega. »Bojan Trampuš se kot Saša s pretanjenim občutkom odziva tako na resnični položaj kot na akcije in reakcije svojih soigralcev, pa naj gre za telesno ali duševno prezenco. Bojan se je naselil v lik do te mere, da tako gledalci kot soigralci dihajo skupaj z njim. In ravno to je največja kvaliteta Trampuša v vlogi Saše: na račun svoje igralske kreacije nikoli ne jemlje moči ali pozornosti soigralcema, nasprotno, z njima se prepleta in dopolnjuje,« je obrazložila žirija.

Bojan Trampuš | Avtor: Matic Ritonja Matic Ritonja

 

Ob petdesetletnici Severjevih nagrad izšla monografija

Občina Škofja Loka pa je v sodelovanju s Skladom Staneta Severja, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Slovenskim gledališkim inštitutom izdala tudi knjižno monografijo o 50 letih podeljevanja Severjevih nagrad. Knjiga je posvečena Severju in Severjevim nagrajencem. Uredila jo je dramatičarka in dramaturginja Simona Hamer. V 50 letih se je nabralo več kot 250 nagrajencev, je povedal predsednik upravnega odbora Sklada Staneta Severja Miha Ješe. Severjevi loški prijatelji in občudovalci so namreč v zgolj letu dni po njegovi smrti ustanovili sklad in začeli podeljevati nagrade najboljšim gledališkim igralcem. Tudi ta tradicija Škofjo Loko drži visoko na kulturnem zemljevidu Slovenije, je prepričan župan Tine Radinja.

Komentarjev 1
  • David_Cobb 14:05 20.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦