Gorenjska
820 ogledov

Non-stop reševanja obnemoglih in poškodovanih

Gorski reševalci reševanje nesreča v gorah helikopter PU Kranj Fotografija je simbolična.
Zadnje dni se je zvrstilo več nesreč v gorah, kjer so reševali gorski reševalci sami ali ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika. Danes malo čez 5. uro sta pod vrhom Triglava obnemogla dva Britanca, včeraj na poti na Triglav pet Malezijcev.

Kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, sta danes nekaj minut čez 5. uro zjutraj s hudimi krči obnemogla dva planinca. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca oskrbeli  in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino.

S Policijske uprave Kranj pa so pozneje pojasnili, da sta Britanca, ona stara 31 let, on pa pa 36 let, plezala v severni steni Triglava in da sta zašla na neprehoden teren. Zaradi utrujenosti in neizkušenosti si nista upala nadaljevati poti in sta poklicala pomoč.

Pri Sedmerih jezerih, občina Bohinj, je včeraj okoli 18. ure na zasneženem in neprehodnem terenu obtičala skupina petih 22-letnih Malezijcev. Kot so pojasnili danes s Policijske uprave Kranj, so turisti hodili od koče pri Jezeru proti Triglavu in so se izgubili na pobočju Belih glav, zaradi utrujenosti pa niso upali nadaljevati poti. Reševalci GRS Bohinj so jih s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopterja Letalske policijske enote nepoškodovane prepeljali v dolino. Policisti bodo dogodek, kot so navedli s PU Kranj, "ustrezno zadokumentirali".

Dva poškodovana pri zdrsu

Okoli 18. ure se je ponesrečil 64-letni planinec, državljan Italije. Zdrsnil je in se poškodoval na poti od Črnega jezera proti planini Viševnik, občina Bohinj. Tudi njega so reševali reševalci GRS Bohinj, ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika. S policijskim helikopterjem so ga odpeljali v dolino in nato z reševalnim vozilom v Zdravstveni dom Bohinj.

Že prej, okoli 15.34, so gorski policisti včeraj nudili pomoč 30-letnemu planincu, ki mu je zdrsnilo na poti z Jezerske Kočne proti Češki koči, občina Jezersko. Po podatkih policije je zdrsnil pri prečenju snežišča, nato pa je drsel po snežišču in kopni grapi še približno 70 metrov. Poškodovanemu planincu je nudila pomoč ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika. S policijskim helikopterjem so ga odpeljali v UKC Ljubljana, policisti pa so tudi ta "dogodek ustrezno zadokumentirali".

Tudi na Voglu in v Kranjski Gori

Včeraj malo pred 12. uro so reševalci GRS Bohinj hiteli še na Vogel, občina Bohinj, kjer si je planinec poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in z gondolo prepeljali v dolino, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči.

Kranjskogorski reševalci pa so včeraj malo pred 19. uro reševali tujega državljana, ki se je izgubil pri sestopu z Vitranca v Malo Pišnico v Kranjski Gori. Reševalci GRS Kranjska Gora so nepoškodovanega turista najprej locirali in ga pospremili v dolino.

Policija svetuje

Ob vseh teh reševanjih so danes s Policijske uprave Kranj na javnost naslovili posebno prošnjo, naj planinci pred odhodom v gore skrbno načrtujejo pot, "ki naj bo primerna psihofizičnim sposobnostim. O poti se predhodno pozanimajte in sprejemajte ključne odločitve tudi, ko ste že na poti ob spremembi vremena in bližajočem se mraku, ter jih prilagodite svojemu znanju, utrujenosti ali izčrpanosti in nenazadnje pravilni opremljenosti.

Za varnost v visokogorju je potrebna velika previdnost ter razumne in odgovorne odločitve. Izključno vsak posameznik lahko poskrbi ali pripomore k temu, da bo v gorah čim manj nesreč. Srečno in varen korak vam želimo!" so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policisti svetujejo redno spremljanje (ARSO: http://www.arso.gov.si/; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/).

Preventivni nasveti za planince, pohodnike in gornike so tudi na spletni strani policije:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike in
https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/nasveti-za-pohodnike-planince-in-gornike

Objavljamo video, ki ga je 20. junija na fb strani objavila Gorska reševalna zveza Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 16:00 22.junij 2023.

    Vsem adrenalinčkarjem s pomanjkljivo opremo in kondicijo izstavit račun, ne pa, da za tele egoistične klošarje plačujemo mi davkoplačevalci!!

  • Kmodri 12:42 22.junij 2023.

    Čas je, da se turistom v šlaph izda račun za malomarnost. EU gor ali dol...