Gorenjska
4179 ogledov

Nora sobota, poleg planincev reševali kravo

gorski reševalci, Bohinj, krava fb Gorska reševalna zveza Slovenije Skupaj z rešitelji... Na facebooku Gorske reševalne zveze Slovenije so objavili fotografijo in zapis: Vsako življenje šteje ❤! Ena od današnjih reševalnih akcij GRS Bohinj in dežurne ekipe za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces
Pričakovano je bilo na današnji praznični dan v gorah veliko planincev, posledično je bilo tudi na Gorenjskem več nesreč. Kot je že običajno, sta se v reševanje poleg gorskih reševalcev izgubljenih in ponesrečenih vključili ekipi helikopterske nujne pomoči in helikopterja policije in vojske. Danes pa je imel vojaški helikopter posebno potnico, na območju Bohinja se je namreč poškodovala krava.

Kot so objavili na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je malo čez 10. uro planinec omagal pri sestopu z Ratitovca, občina Železniki. Gorski reševalci GRS Škofja Loka in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca na kraju oskrbeli in s pomočjo helikopterja Slovenske policije prepeljali v bolnišnico na Jesenice

Opoldne so reševalci dobili klic na pomoč s planine Tosc, občina Bohinj, ker je krava padla v globino in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Bohinj so kravo na kraju pripravili na transport, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske prepeljal v dolino.

Dobre pol ure pozneje je steklo reševanje planinca, ki si je nad jezerom Ledvica v Stari Fužini, občina Bohinj, poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 13. uri si je pri Zgornjem slapu Peričnik, občina Mojstrana, planinec poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli ter pospremili v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči Jesenice.

Sledilo je reševanje štirih tujcev, ki so se izgubili na poti Čez Suho, občina Bohinj. Gorski reševalci GRS Bohinj so omenjene planince s pomočjo helikopterske ekipe Slovenske vojske našli in jih prepeljali v dolino.

Helikopter Slovenske vojske je že proti večeru hitel na pomoč v Kranj. Na Grosovi ulici na Kokrici je občanka padla z drevesa in se huje poškodovala. Reševalci Nujne medicinske pomoči Kranj so jo oskrbeli in prepeljali do mesta, kjer jo je prevzela dežurna ekipa HNMP Brnik. S helikopterjem Slovenske vojske so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Poklicni gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Skorajda hkrati proti večeru se je na pomoč z Brnika še enkrat odpravil policijski helikopter z dežurnimi reševalci GRZS Brnik. Na severni strani Polovnika pod Pirhovcem, občina Bovec, je zašla tuja planinca s psom. Aktivirani so bili tudi gorski reševalci GRS Bovec. Vse tri so prepeljali s helikopterjem v dolino.

Bovški reševalci so sicer danes malo čez poldne reševali tudi pohodnika, ki je obupal na strmem in nevarnem melišču na planinski poti na Javorščku. Varno so ga nepoškodovanega pospremili v dolino. 

 

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:04 26.junij 2022.

    ratitovec. spet. pa zlomka, kot bi bil to materhorn.. ja no bo treba en cooperjev test naredit predno se gre v hribe, ne v gore..