Gorenjska
2908 ogledov

Norvežani bodo nakazali več kot milijon evrov

Industrijska cona Trata, Škofja Loka
1/2
M. Ha. Industrijska cona Trata.
Iz Občine Škofja Loka so se pohvalili, da jim je uspelo v projektu za infrastrukturno ureditev industrijske cone Trata, ki ga bodo izvajali skupaj z Razvojno agencijo Sora, inštitutom IPOP, s Cipra Slovenija, Cipra International ter podjetji Knauf Insulation, LTH Castings in SIBO G, pridobiti več kot milijon evrov nepovratnih sredstev.

Projekt se bo izvajal do 30. aprila 2024 in je skupaj vreden 1.140.523,60 evra, financiran pa bo s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma 2014-2021 in pripadajoče slovenske udeležbe. Norveški finančni mehanizem predstavlja prispevek Norveške k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.

Kot so navedli iz Občine Škofja Loka, je Občina Škofja Loka vodilni partner, s prej omenjenimi institucijami in podjetji pa so se povezali v konzorcij in prijavili skupen projekt, v katerem bodo spodbujali zaposlene, da bodo na delo v industrijsko cono Trata prihajali s kolesi in peš. Občina Škofja Loka bo namreč v okviru projekta zgradila manjkajoči odsek kolesarske steze na vzhodnem robu industrijske cone Trata ob južni dovozni cesti v dolžini 300 metrov. Poleg dvosmerne kolesarske steze bo tudi pločnik za pešce, izvedena pa bo krajinska ureditev z ustreznimi komunalnimi vodi in zasaditvijo.
Kolesarska steza bo povezala industrijsko cono Trata z bližnjim naseljem Godešič, hkrati pa bo povezava zgrajena do podjetja LTH Castings. Cilj je zagotoviti kontinuirano povezavo, ki bo omogočila varno trajnostno mobilnost na tem območju.

Industrijska cona Trata, Škofja Loka | Avtor: M. Ha. Gradnja novega objekta v industrijski coni Trata. Posneto 5. septembra 2022. M. Ha.

Za vsa tri podjetja Knauf Insulation, SIBO in LTH Castings, ki so v industrijski coni Trata, bodo izdelani ločeno trije mobilnostni načrti, postavili bodo tri kolesarnice za električna kolesa, predviden je nakup 60 električnih koles in postavitev treh polnilnic električnih koles s po štirimi priključki za vsako podjetje.
Za vsako podjetje bodo ločeno izvajali po dva pilotna ukrepa: izdali bodo zbornik dobrih praks, pripravili in izvedli bodo izobraževalni modul za mobilnostnega menedžerja v podjetju.
V sporočilu za javnost so iz Občine Škofja Loka še navedli, da "bo raznoliko partnerstvo med javnim sektorjem, gospodarstvom, razvojno agencijo in eksperti s področja trajnostne mobilnosti ter želje po spremembi obstoječega stanja lahko Škofjo Loko pripeljalo med najboljše slovenske zgodbe s področja trajnostne mobilnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.