Gorenjska
10143 ogledov

Nov dom v Žireh zgrajen, a zaprt, ker nimajo medicinskih sester

Žiri, dom starejših občanov
1/2
SeneCura Dolgo zaželeni dom je zgrajen ... zdaj pa čaka.
V Žireh so se lani izredno veselili, da bodo po več kot desetletju prizadevanj končno dobili dom starejših. A namesto da bi decembra 2021 imeli slavnostno odprtje doma in začeli sprejemati stanovalce, se je zapletlo. Kajti, kot so nam pojasnili iz podjetja SeneCura, še vedno nimajo dovolj usposobljenega kadra. In ko ga bodo imeli, to bo po 1. marcu 2022, bodo odprli vrata stanovalcem.

V novem domu je 60 postelj, od teh 42 v enopostejnih sobah, preostale so v dvoposteljnih. V podjetju SeneCura, ki je pridobilo koncesijo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, so predvideli, da bodo v Žireh zaposlili 30 novih sodelavcev, in prve zaposlitve so bile načrtovane jeseni 2021. Pri tem pa so poudarjali, da bodo "enako kakor pri sprejemanju stanovalcev prednost dajali domačinom, saj nam je v interesu lokalna vpetost doma v kraj."

Za namen gradnje doma je občina Žiri podelila stavbno pravico, gradbeno dovoljenje za dom pa je bilo izdano avgusta 2020. V okviru Ljudske univerze Škofja Loka so, kot je bilo mogoče zaslediti, tudi izvedli program prekvalifikacije za poklic bolničar-negovalec, ki ga je za pet udeležencev iz Žirov sofinanicrala občina Žiri.

Ugodnosti za zaposlene kandidate

Na naše vprašanja v zvezi z žirovskim domom, ki je visoko standardno opremljen, so nam danes iz podjetja SeneCura odgovorili, da je SeneCura dom starejših občanov v Žireh "pripravljen na sprejemanje novih sodelavcev in nato ob primerni kadrovski ekipiranosti tudi stanovalcev."
Trenutno pa da so v postopku pridobivanja srednjih medicinskih sester. "Zaradi kadrovske situacije, s katero se sicer soočajo tudi v drugih domovih za starejše po Sloveniji kot tudi v zdravstvenih ustanovah, smo tako primorani prestaviti začetek poslovanja na obdobje po 1. marcu 2022. Dokler kadrovsko ne zadostimo potrebam doma, stanovalcev še ne moremo pričeti sprejemati."

Zaposlenim kandidatom, kot so nam razložili, ponujajo številne ugodnosti, kot so višji regres, božičnica, nagrada ob zaposlitvi za deficitaren kader, plačilo dodatnega kolektivnega nezgodnega zavarovanja, plačilo pokojninske premije, možnost fleksibilnega delovnika, plačilo šolnin za potreben kader in dodatno šolanje oziroma izobraževanje...

Mreža SeneCurinih domov čedalje večja

Avstrijska SeneCura, ki je v lasti francoske skupine Orpea, je v Sloveniji dejavna od leta 2019. Kot navajajo na svoji spletni strani, je bila ustanovljena 1998 v Avstriji in se je razvila v vodilnega ponudnika socialnih zavodov, storitev zdravstvene nege in zdravstvenih storitev med zasebniki. Skupina SeneCura v Avstriji upravlja z 84 ustanovami s približno 7500 posteljami in negovalnimi mesti, na Češkem pa z 19 ustanovami.
V Sloveniji ima v upravljanju štiri domove s koncesijo (Radenci, Maribor, Slivnica pri Mariboru in Vojnik), na Gorenjskem bo dom, za katerega je pridobila koncesijo, v letošnjem letu zagotovo uradno odprt v Žireh. V gradnji sta zdaj še dva SeneCurina domova: v Pivki in Komendi. Do konca letošnjega leta pa nameravajo začeti graditi še domove v Rušah, Mislinji in Šentjerneju, kjer so koncesije prejeli lani.  

Na zadnjem razpisu za opravljanje storitev institucionalnega varstva (izid je bil objavljen ta teden, op. a.) je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo koncesije 13-tim ponudnikom za skupaj 1107 mest. Ministrstvo je razpis objavilo junija lani, in sicer za celotno območje Slovenije, z začetkom opravljanja storitev v letu 2023. Največ mest bo, kot napovedujejo, na Gorenjskem. Za dom starejših v Škofji Loki, ki ga bo upravljalo podjetje Dom Hmelina, je razpisanih 156 mest. Podjetje SeneCura je prijavilo 144 mest za dom v Radovljici, Dom Taber pa bi na lokaciji Šmartno v Cerkljah na Gorenjskem poskrbel za 48 dodatnih mest.
SeneCura pa je prejel koncesijo tudi za 120 mest v Krškem.

Komentarjev 2
  • bi_ba 16:04 07.februar 2022.

    Dajte plače vsem po 2.500 € neto kot v Avstriji, pa se bo trlo delavcev, sicer pa imate lahko prazno in zaprto. Kako vam ni jasno?

  • srecnii 20:42 06.februar 2022.

    Kaj ste pa mislil, da bo medicinska sestra delala za ušivih 900 evrov neto, ker kolegica diplomirna v UKC dobi 1100 neto pa dela kot mašina....boga revca,,,,upam da povsod začne tkole zmanjkovat kadra potem pa sredinec glejte