Gorenjska
953 ogledov

Nov podvoz na Trati do konca leta 2023

Minister Jernej Vrtovec in predstavniki Občine Škofja Loka na Trati 9.6.2021 Občina Škofja Loka Minister Jernej Vrtovec je bil ob delovnem obisku Škofje Loke 9. junija 2021 tudi pred zaporo na Trati.
Občina Škofja Loka in Direkcija RS za infrastrukturo sta podpisali Sporazum o sofinanciranju izdelave projektne in investicijske dokumentacije, potrebnih študij ter izvedbe novega podvoza Trata, vključno z izvedbo priključnih cest in komunalno infrastrukturo, so danes sporočili z občine.

Kot smo že poročali, so Slovenske železnice (SŽ) konec oktobra lani na podlagi odločitve komisije za nivojske prehode zaprle nivojski prehod čez železniško progo blizu železniške postaje na Trati. Tam so zabetonirali 12 stebričkov, čez tire položili tlakovce, tako da progo od takrat naprej lahko prečkajo le še kolesarji, motoristi in pešci. Iz SŽ so nam takrat pojasnili, da je ministrstvo za infrastrukturo že novembra 2008 z odločbo naložilo občini in SŽ vzpostavitev novega podvoza najpozneje do 31. decembra 2009 in ukinitev omenjenega nivojskega prehoda. Ministrstvo pa je nato, kot so navedli iz SŽ, konec maja 2019 izdalo soglasje za začasno ohranitev prehoda za pešce in kolesarje vse do gradnje podhoda na istem mestu.

No, potem ko so na Trati zabetonirali količke, so po velikem ogorčenju in številnih pritožbah krajanov predstavniki Občine Škofja med drugim na ogled povabili tudi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca. Minister Vrtovec je 9. junija letos po delovnem obisku Škofje Loke obljubil, da bodo v najkrajšem času sklicali komisijo za nivojske prehode. Takrat so javnosti tudi sporočili, da bodo do gradnje podvoza poiskali začasno rešitev, ki bo omogočala Tračanom prehajanje proge. Minister Vrtovec in župan Tine Radinja pa sta govorila tudi o nadgradnji železniške proge med Škofjo Loko in Ljubljano ter o navezavi na avtocesto.

Občina in ministrstvo sta, kot je razvidno, torej v slabih dveh mesecih po ministrovem obisku pripravila sporazum in ga tudi podpisala. Podpisnici sporazuma sta se dogovorili glede izdelave projektne in investicijske dokumentacije ter morebitnih potrebnih študij za gradnjo novega podvoza, vključno s priključnimi cestami in komunalno infrastrukturo, pridobitve potrebnih zemljišč za gradnjo novega podvoza, načina financiranja ter izvedbe podvoza pod glavno železniško progo na Trati. Podvoz bo, kot predvideva sporazum, zgrajen do konca leta 2023. O tem, koliko bo stala naložba, pa ni še nič znanega.

Škofjeloški župan Tine Radinja je ob podpisu sporazuma izrazil zadovoljstvo, saj bo podvoz za osebna vozila, kolesarje in pešce zagotovil tako dostop za osebni promet kot tudi večjo varnost za pešce in kolesarje.

Komentarjev 1
  • Donald_Williams 09:59 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦