Gorenjska
543 ogledov

Nov spomenik vojakom 1. svetovne vojne na urejenem grobišču

spomenik vojakom 1. svetovne vojne na Rupi pri Kranju Mediaspeed Ob novem spomeniku: minister Janez Cigler Kralj (levo) in župan Matjaž Rakovec.
Pri cerkvi sv. Magdalene na Rupi pri Kranju sta danes minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in kranjski župan Matjaž Rakovec v spremstvu podžupana Janeza Černeta in predsednika KS Vodovodni stolp Bora Baldermana položila venec ob novem spominskem obeležju, posvečenemu pokopanim vojakom avstro-ogrske vojske iz 1. svetovne vojne.

Na Rupi je bilo doslej neurejeno vojaško pokopališče, varovano pa je bilo kot memorialna dediščina. Tu pokopani vojaki so umrli v  vojaški bolnišnici Prevola, to je na območju zdajšnje kranjske vojašnice.

Odprtje novega spomenika pa je plod uspešnega sodelovanja med državo in lokalno skupnostjo: med ministrstvom, Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Mestno občino Kranj. Skladno z Zakonom o vojnih grobovih iz leta 2018 je bila v programu financiranja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izbrana Rupa pri Kranju kot ena od prvih lokacij za ureditev neurejenih vojnih grobišč, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

V  novembru 2019 je bila izdelana izvedbena dokumentacija, v začetku leta 2020 pa je občina z ministrstvom podpisala še dogovor o  financiranju izvedbe projekta v višini 57.000 evrov. Za izvedbo gradnje je občina poskrbela sama.

»Na tem vojaškem pokopališču naj bi bilo pokopanih 146 padlih avstro-ogrskih vojakov. Enajst grobov avstro-ogrskih vojakov pa je na civilnem pokopališču. Prav je, da so tudi ti vojaki končno dobili obeležje in urejeno grobišče, ki je tudi vpisano v register vojnih grobišč Republike Slovenije,« je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. V nadaljevanju pa še, da je potrebno zato, da se take tragedije ne bi več zgodile, spoštovati pravice slehernega posameznika. Vedno znova je treba poudarjati pomen človekovih pravic in vrednost življenja vsakega človeka.«

Župan Matjaž Rakovec se je ministru zahvalil za sodelovanje pri postavljanju obeležja in finančno podporo države: »Pomembno je, da ohranjamo spomin na padle, s tem pa zgodovino okolja, iz katerega izhajamo,« je dejal župan ob tej priložnosti.

Cvet v razcvetu

Vojaško pokopališče se z obzidjem stika s pokopališčem cerkve sv. Marije Magdalene, z vseh drugih strani pa je obdano s travnikom in njivami. Danes odkrito spominsko obeležje, ki so ga izdelali po načrtih arhitektke Slavice Okorn, pa je postavljeno v osi glavnega vhoda na grobišče. Na notranji strani lokov so izpisana imena in čini umrlih vojakov.

Oblika spominskega obeležja je odprta spirala, cvet v razcvetu kot odprti portal, ki se pri križu osno dvigne v navpičnico k nebu, v ciklus življenja. Simbolika elementov: pot-križ-krog popelje na pot spominov, v krog življenja v vertikali in horizontali in v neskončno središče spominov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.