Gorenjska
1158 ogledov

Nov študijski program za nova delovna mesta

Peter Šalamon
Ker se lokalno gospodarstvo že več let sooča s pomanjkanjem kadrov z ustreznimi znanji in kompetencami, je Mestna občina Kranj (MOK) na to temo pripravila virtualni posvet. Da bi zapolnila ta primanjkljaj, se je osredotočila na oblikovanje predloga za nov interdisciplinarni študijski program.

Visokotehnološka podjetja na Gorenjskem vse bolj potrebujejo kadre s strokovnimi znanji s področij informacijsko-komunikacijske tehnologije, digitalizacije, robotike, umetne inteligence, navidezne in obogatene resničnosti. Teh pa močno primanjkuje. Ker se Kranj v prihodnje želi razvijati kot pomembno središče sodobnih tehnologij s poudarkom na razvoju pametnih mest v vseh segmentih družbenega razvoja in postati regijski center znanja, je MOK lokalnim gospodarstvenikom in predstavnikom izobraževalnih ustanov predstavili zamisel o uvedbi novega študijskega programa. Ta bi sledil kadrovskim potrebam podjetij in razvojni strategiji Kranja. Gospodarstvo bi z ustreznimi kadri in podjetniškim ekosistemom, v katerega se jeseni 2022 vključuje tudi Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj, postalo uspešnejše in odpornejše.

Direktor kranjske občinske uprave Bor Rozman in profesor dr. Janez Bešter sta udeležencem posveta predstavila predlog za nov (izredni) interdisciplinarni študijski program. »Kadri so tek na dolge proge. Tudi če bi na posvetu soglasno dejali, da obstaja denar za novo študijsko smer, se moramo zavedati, da v enem letu ni mogoče ustvariti 20 vrhunskih kadrov. Mi je pa všeč pogum za pobudo. Slišali smo prebojna izhodišča, ki so zelo dober temelj, da lahko gradimo naprej,« je ključne ugotovitve virtualnega posveta povzel Bešter. Slušatelji so med tem tudi poudarili, da Kranj oziroma Gorenjska ne potrebuje klasičnega študija, temveč inovativno zgodbo. Morda v obliki neformalnega izobraževanja po principu tutorstva in dodatnega izobraževanja, ki bi podjetjem v kratkem času prineslo dodano vrednost.

Kranjska občina, ki pri oblikovanju nove študijske smeri, s katero bi pomagali podjetnikom zapolniti kadrovski primanjkljaj, opravlja vlogo pobudnika in moderatorja, bo sedaj oblikovala delovno skupino. Ta bo določila nadaljnje korake na poti do začrtanega cilja.

 

Ustvariti želijo 500 novih delovnih mest

Na MOK stremijo k zagotavljanju kakovostnega življenja v mestu, saj želijo obdržati v svojem okolju čim več mladih in ambicioznih ljudi. Zato na občini spodbujajo povezovanje izobraževalnih ustanov z gospodarstvom. Zavzemajo se za pridobivanje neposrednih naložb domačih in tujih investitorjev. S tem želijo ustvariti vsaj 500 novih delovnih mest. Vzpostavljajo obrtno-podjetniško cono z ustrezno infrastrukturo in se kot največje mesto v regiji ozirajo k povezovalni vlogi tudi v turizmu. Z vsem naštetim ustvarjajo priložnosti za dobro življenje v Kranju.

GOSPODARSTVO Gorenjska Zelena luč za Poslovno cono Hrastje

»Stremimo k razvoju oziroma napredku na vseh področjih. Zavzemamo se za čim boljšo povezovanje šolstva z gospodarstvom. Strokoven in kakovosten kader je izredno pomemben za uspešen razvoj. V nekdanji Jugoslaviji je bil Kranj kot Silicijeva dolina. Dandanes imamo veliko podjetij, ki so znanstveno naravnana, in takih, ki so gonilo razvoja. S primerno izobraževalno, stanovanjsko in zaposlitveno politiko bomo omogočili mladim kakovostno življenje v mestu ter možnost zaposlitev v Kranju,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki se že ozira k nadgrajevanju zamisli, o kateri so razpravljali sodelujoči na virtualnem posvetu.

gospodarstvo v Kranju GOSPODARSTVO Gorenjska V Kranju bo več primernih območij tudi za večja podjetja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.