Gorenjska
1158 ogledov

Nova kolesarska pasova za večjo varnost

kolo kolesar Profimedia
V Kranju nadaljujejo z urejanjem kolesarske infrastrukture. Tako so prejšnji teden na območju Kokrice dokončno uredili kolesarske pasove na vozišču v skupni dolžini 600 metrov.

V dveh dneh so zarisali meter široka kolesarska pasova na obeh straneh vozišča od nadvoza čez avtocesto do trgovine Mercator na Kokrici. Zaris tovrstnih pasov se čedalje bolj pogosto uporablja tako v Evropski uniji, skladno s smernicami pristojnega ministrstva pa tudi v vse več slovenskih mestih. Prinašajo pa tudi večjo varnost kolesarjev, saj se zaradi optičnega zoženja površine ceste zmanjša tudi hitrost motoriziranega prometa.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

 

Kolesarski pasovi mnoge zmedejo

Nove horizontalne označbe so  lahko za koga presenečenje, se jih pa uporabniki sčasoma navadijo. Zaradi širine ceste ni sredinskih označb, se pa sme prevoziti črtkano označbo, torej tako imenovani kolesarski pas na vozišču. Gre za robni del vozišča, ločen s prekinjeno ločilno črto, na katerega se v primeru srečevanja umakneta nasproti vozeči si vozili.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

 

Vozniki motoriziranih vozil se tako veliko bolj zavedajo prisotnosti kolesarjev v prometu. Glede na izkušnje iz Evropske unije namreč tovrstne ureditve pripomorejo k zmanjšanju hitrosti, ker pasovi niso več ločeni in označeni. Vozniki zato običajno vozijo počasneje, saj imajo občutek, da je cesta ožja, kar je tudi namen takih označb, saj pripomorejo k prometni varnosti, zlasti kolesarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.