Gorenjska
4378 ogledov

Nova pravila za pohod na Jošta

Na Joštu nad Kranjem so občina in vsi, ki so povezani s to priljubljeno kranjsko izletniško točko, podpisali Kodeks obnašanja obiskovalcev Jošta.

Svet Krajevne skupnosti Jošt je 11. marca sprejel Kodeks obnašanja obiskovalcev Jošta. Ta zajema 12 točk oziroma pravil. Po njem za ohranjanje okolja vsak posameznik skrbi z osebnim zgledom in ravnanjem, spoštuje naravo in njene prebivalce. Ne povzroča hrupa, ne vznemirja živali, ne kuri ognja vnaravi in ne uničuje rastlin, cvetja ter gliv. Ne trga rož in ostalega zelenja, iz narave torej ne odnaša ničesar, razen svojih vtisov.

V kodeksu med drugim še piše: »Vse, kar prinesem s seboj v naravo, tudi odnesem nazaj. Psa vodim na vrvici. Njegove iztrebke odnesem s seboj v dolino in jih odložim v smetnjak. Parkiram na označenih parkiriščih. Hoje se lotevam odgovorno, zato uravnotežim svoje želje in cilje z znanjem, sposobnostmi, pripravljenostjo in opremo. Skrbim za lastno varnost in za varnost drugih. Spoštujem lastnino in zakone.

 | Avtor:
Hodim le po označenih poteh in nikakor ne po bližnjicah ali po kmetijskih obdelovalnih površinah. Upoštevam omejitve in prepoved vožnje v naravnem okolju ter na zasebnih poteh in zemljiščih. Spoštujemo domačine, ki z gospodarjenjem skrbijo za kulturno podobo okolja. Ne delam škode na ograjah in objektih in ne pobiram pridelkov na njivah in v sadovnjakih. Izogibam se deloviščem z gozdarskimi, živinorejskimi ali kmetijskimi opravili. Spoštujem druge obiskovalce Pozdravljam druge obiskovalce Jošta. Ko je potrebno, se drugim pohodnikom ali mehanizaciji varno umaknem na poti.«

»S kodeksom bi radi vzpostavili pogoje neke vrste strpnosti, v kateri bomo vsi uveljavljali naše interese, omogočili rekreativcem, da se rekreirajo, krajanom normalno življenje, ob tem pa bomo vsi skupaj ohranjali naravo. Pričakujemo, da bomo s tem kodeksom predvsem podučili najmlajše obiskovalce, kako se je treba obnašati. Ti pa bodo nato to lahko prenesli na starejše. Seveda pa bomo tistim, ki se ne bodo držali pravil, z lahko rekli, da niso več dobrodošli,« je izpostavil predsednik sveta Krajevne skupnosti Jošt Peter Zaletelj.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

»To je eden od kamenčkov urejanja te priljubljene izletniške točke. Mislim, da je kodeks potreben, da nas vseskozi opozarja, saj je še kar nekaj ljudi, ki ne spoštujejo zakonov narave. Prav zato je dobro, da te table opozarjajo na obnašanje v naravi,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ob tem je dodal, da razmišljajo tudi o urejanju prometne ureditve. Če jim bo uspelo, bodo še prihodnje leto v proračun vključili izgradnjo novega večjega parkirišča pod Joštom.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Prijatelji Jošta pa jutri vabijo na 12. letni pohod na Jošta. Ta bo potekal od 7.00 do 11.00.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 12:31 21.junij 2021.

    Podpišem ! Vse zapisano v KODEKSU je normalno v Avstriji . Povsod bi morali spoštovati kodeks obnašanja posebej v naravi in biti vzorniki naslednjim generacijam .

  • lada 10:34 21.junij 2021.

    14. pravilo - če pride horenc u Golak, mu prvo računaj 100, oo €, šele potem lahko reče dober dan, prav tako oherni savinjski šnicl na poti v Logarsko dolino, ko te kasirajo !

  • kontrahan 06:20 21.junij 2021.

    13. pravilo, ostani rajši doma in ne hodi na Jošta,