Gorenjska
2743 ogledov

Nova zelena oaza sredi mesta prihodnjo jesen

Pred začetkom del Bleiweisovega parka Peter Šalamon
Predvidoma čez leto dni se bomo lahko v Kranju sprehodili čez nov mestni park. Poimenovan bo po slovenskem veterinarju, publicistu in politiku Janezu Bleiweisu, ki je bil rojen v Kranju.

Na Mestni občini Kranj (MOK) že nekaj časa načrtujejo izgradnjo novega mestnega parka, ki se bo razprostiral ob »začasni« avtobusni postaji v centru Kranja, vse do zdravstvenih ustanov. Njegova površina bo znaša 7500 kvadratnih metrov, investicija pa bo predvidoma zaključena jeseni prihodnje leto.

 

Varna in privlačna povezava različnih točk mesta

Bleiweisov park bo velika pridobitev tako za mesto kot občino, saj bo MOK s to investicijo uredila površine za pešce in kolesarje na velikem območju med Gosposvetsko in Bleiweisovo cesto. »S tem bomo omogočili varno in privlačno povezavo različnih točk mesta – od širšega območja zdravstvenega doma z glavno avtobusno postajo na trenutni lokaciji, lekarne, sodišča, policije, dveh bank, vrtca, Šolskega centra Kranj s štirimi srednjimi šolami, dijaškega doma, Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Fakultete za organizacijske vede do starega mestnega jedra z izobraževalnimi ustanovami,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Z ureditvijo Bleiweisovega parka MOK spodbuja tudi razvoj trajnostnega prometnega sistema, zagotavlja pogoje za privlačno, varno, udobno hojo in kolesarjenje v mestu, prispeva k večjemu deležu pešačenja in kolesarjenja pri mestnih potovanjih. Z vzpostavitvijo parka bodo omogočili tudi večjo prometno varnost dveh najbolj ranljivih skupin v cestnem prometu, manjšo uporabo motoriziranih vozil in emisij CO2 ter PM delcev v mestu. Na ta način se bo izboljšala kakovost zraka, manjša bo obremenitev s hrupom v mestu in povečala uporaba novih tehnologij v urbanih prometnih sistemih. »V splošnem pomembno prispeva k družbeni spremembi v lokalnem okolju, dvigu okoljske ozaveščenosti med občani in zdravemu, aktivnemu življenju,« dodaja Rakovec.

 

Park bo razdeljen na štiri enote

MOK se bo najprej lotila urejanja kolesarskih povezav na območju parka, ki bo predstavljal največji park v mestu. Trenutno čakajo na odločitev o podpori, na podlagi katere bi za ureditev kolesarskih povezav črpali evropska sredstva. Sledilo bo urejanje projektne dokumentacije in pridobivanje gradbenega dovoljenja. V parku bodo uredili nove poti za pešce in kolesarje, ki bodo park razdelile na več delov. Glede na zasnovo bo park razdeljen na štiri enote, prilagojene obiskovalcem različnih starostnih skupin. V njem bodo otroško igrišče, razgiban betonski poligon za urbane športe, spomenik dr. Janeza Bleiweisa in mirni del parka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.