Gorenjska
735 ogledov

Nove energetske prenove kranjskih javnih objektov

Podružnična šola Mavčiče
Mestna občina Kranj je s podjetjem Synco, d. o. o., podpisala pogodbo za javno-zasebno partnerstvo za izvedbo energetske prenove osmih objektov, predvsem vrtcev in šol.

Mestna občina Kranj (MOK) si že več let aktivno prizadeva za čim večje prihranke energije in naravnih virov, med drugim tudi z energetskimi sanacijami javnih stavb. Župan Matjaž Rakovec je tako z direktorjem podjetja Synco, d. o. o., Matevžem Pongračičem podpisal pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, ki predvideva energetsko sanacijo skupno osmih objektov, in sicer Podružnično šolo Mavčiče, Vrtec Čebelica, Vrtec Čira Čara, Vrtec Mavčiče, OŠ Simona Jenka, nekdanja trgovska šola, Kulturno društvo Brdo in Vrtec Čenča. Z omenjenim podjetjem MOK doslej še ni sodelovala, ima pa reference v Sloveniji in na tujem ter je izvedlo ter tudi zdaj izvaja podobne projekte že v nekaj drugih slovenskih občinah.

Približno tri milijone evrov vreden projekt, za katerega dobro polovico zagotovi zasebnik, slabih 50 odstotkov pa država s kohezijskimi sredstvi, bo zaključen do konca letošnjega leta, bodo pa glavnino del opravili med majem in septembrom. Večino objektov bodo v celoti energetsko sanirali, in sicer izolirali fasade, zamenjali okna, izolirali strehe, zamenjali zastarela kotla, uvedli regulacijo temperature, izolirali cevovode, zamenjali osvetlitve in podobno. V tistih stavbah, ki so jih v preteklosti že delno prenovili, pa bodo sanirali elemente, ki jih doslej še niso.

"Želimo si, da bodo stavbe, ki jih prenavljamo in gradimo, iz trajnostnih materialov in s čim manjšim ogljičnim odtisom, zato vključujemo trajnostne rešitve, kot so zelene strehe, sončne elektrarne in e-polnilnice. Okolju prijazna gradnja prinaša še druge dobrobiti: prihranke pri energiji in naravnih virih, uporablja lokalne vire energije in materiale za gradnjo, s tem ohranjamo naravo in skrbimo za lepše okolje. To prinaša tudi izboljšanje kakovosti bivanja občanov, obenem pa tudi njih, tako kot uporabnike javnih stavb, z našimi ukrepi spodbujamo k trajnostnemu obnašanju," je povedal Rakovec.

"V podjetju Synco, d. o. o., skupaj s konzorcijskim partnerjem podjetjem Tames, d. o. o., smo ponosni, da nas je Mestna občina Kranj izbrala za partnerja v izvedbi projekta Energetska sanacija objektov v lasti MO Kranj II. faza. V letošnjem letu bomo tako izvedli energetsko sanacijo osmih objektov in v prihodnje na letni ravni prihranili preko 500 MWh toplotne ter preko 124 MWh električne energije. Ob tem se bodo znižali tudi letni stroški rednega in investicijskega vzdrževanja. Veselimo se večletnega sodelovanja, ki bo ob prihrankih energije v kranjske vrtce in šole prineslo tudi boljše pogoje dela in bivanja," pa je ob podpisu pogodbe dejal direktor Synca Pongračič.

 | Avtor:

Še več sončnih elektrarn ter učinkovito daljinsko ogrevanje in hlajenje

Uspešen je bil tudi jeseni lani razpisan javni poziv promotorjem za projekt postavitve sončnih elektrarn na strehe objektov v lasti MOK. Na ta način želijo v MOK postaviti še med 10 in 15 novih sončnih elektrarn. Do konca leta 2023 bodo objavili razpis, nato izvedli vse potrebne postopke, da bodo lahko projekt v letu 2024 že tudi izvedli. Načrtujejo, da bi se v objektih, na katerih bodo elektrarne postavljene, proizvedena električna energija tudi porabila.

Naslednji projekt, ki ga pripravljajo v MOK, je prenova daljinskega ogrevanja na Planini in v KS Vodovodni stolp, ob tem pa novogradnja daljinskega sistem ogrevanja in hlajenja na obnovljive vire energije za del območja Zlatega polja. Ideja je, da bi objekte, kot so Zdravstveni dom, OŠ France Prešeren, Severna vrata, nov dom upokojencev … ogrevali oziroma hladili preko centralnega sistema ogrevanja. Sistemi ogrevanja bodo vključevali toplotne črpalke, fotovoltaične elektrarne in mogoče tudi biomaso. Namen teh obnov je vključiti obnovljive vire energije in povečati energetsko neodvisnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.