Gorenjska
787 ogledov

Novi medgeneracijski centri na podeželju

Park v Naklem Publikacija BSC Kranj Park v Naklem
V okviru projekta Medgeneracijski centri Gorenjske so na Jezerskem, v Naklem, Šenčurju in Cerkljah nastali novi medgeneracijski centri in drugi prostori za druženje različnih generacij. Epidemija je aktivnosti v novih centrih začasno okrnila, nekatere pa so se preselile na splet, so danes pojasnili sodelujoči v projektu.

Medgeneracijsko sodelovanje bo v prihodnosti eden od ključnih dejavnikov za zagotavljanje zdravega in brezskrbnega otroštva, polnega in ustvarjalnega življenja odraslih ter aktivnega in kvalitetnega staranja, so prepričani partnerji v projektu Medgeneracijski centri Gorenjske. Projekta, ki je stekel januarja 2019, zaključuje pa se sredi letošnjega leta, so se lotili z namenom razvoja medgeneracijskih centrov in njihovih storitev tudi na podeželju.

Kot je na današnji spletni predstavitvi rezultatov projekta lokalne akcijske skupine Gorenjska košarica povedala Nina Zupan iz poslovno podpornega centra BSC Kranj, ki je vodilni partner projekta, so v sodelovanju z občinami vzpostavili nove prostore za medgeneracijsko druženje. Na Jezerskem, v Naklem in Šenčurju so uredili medgeneracijske centre, v Lahovčah in Štefanji Gori pa so postavili parka, ki naj bi postala mesto srečevanj različnih generacij.

Vzpostavitev prostorov predstavlja glavnino finančnih stroškov projekta, ki je vreden 526.000 evrov, pri čemer 300.000 evrov prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Ureditev centra v Šenčurju v obnovljeni Blagnetovi hiši je tako denimo stala skoraj 200.000 evrov, 57.000 evrov pa ureditev medgeneracijskega centra na Jezerskem.

Za zagon medgeneracijskih centrov je s pripravo vsebin in dejavnosti poskrbel Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj v sodelovanju z ljudskimi univerzami. Zaradi epidemioloških razmer so morali nekatere aktivnosti preseliti na splet, upajo pa, da bodo lahko delavnice, predavanja in druge aktivnosti čim prej znova stekle tudi v na novo urejenih prostorih.

Mobilna servisa v Bohinju in na Bledu

V okviru projekta sta nastala tudi mobilna socialna servisa, ki povezujeta prostovoljce in različne službe za reševanje težav občanov, in sicer v občinah Bohinj in Bled. Iva Lapajne iz Občine Bohinj je izpostavila, da zaznavanje težav posameznikov in njihovo reševanje že potekata. "Gre za zelo dober in širok projekt, ki so ga občani že vzeli za svojega," je ocenila.

Kot ključno je izpostavila oblikovanje mreže prostovoljcev in izvajalcev, od javnih zavodov, prek humanitarnih in drugih nevladnih organizacij do različnih podjetij in podjetnikov, ki priskočijo na pomoč, ko je potrebno. Sodelujejo tudi z izobraževalnimi ustanovami in v prostovoljstvo vključujejo dijake.

Spodbujanje sožitja

Vlasta Juršak iz CTRP Kranj je pojasnila, da gre za razvojni odgovor na spreminjajočo se demografsko sliko in na življenjske tokove modernega časa, v katerih so se generacije odtujile med seboj. Centri tako spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in sožitje med generacijami ter opravljajo raznolike funkcije, od prevozov in družabništva bo ponujanje učne in pravne pomoči.

"Zaznali smo, še posebej, kar se tiče socialnih servisov, da se v zadnjih letih nekatere aktivnosti, ki so jih prej opravljali centri za socialno delo, vse bolj prenašajo na lokalno skupnost. Tako tudi medgeneracijski centri postajajo središča, ki pokrivajo bistvena področja človeškega življenja," je povedala Juršakova. Ob tem je poudarila, da nas na tem področju tako na lokalni kot na državni ravni čaka še veliko dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.