Gorenjska
9176 ogledov

Novi most se bo imenoval po pesniku Simonu Jenku

most, Jama, Prebačevo, Mestna občina Kranj, Občina Šenčur
1/2
Arhiv MO Kranj Tako bo izgledal novi most za pešce in kolesarje čez reko Savo oziroma med Jamo in Prebačevim.
Mestna občina Kranj in Občina Šenčur sta prejeli pravnomočno gradbeno dovoljenje za postavitev mostu za pešce in kolesarje čez kanjon Save med naseljema Jama na desnem bregu in Prebačevim na levem bregu Save, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj. Most se bo imenoval po pesniku Simonu Jenku, graditi pa naj bi ga začeli prihodnje leto.

Most med naseljama Jama in Prebačevo je dolgoletna želja prebivalcev omenjenih naselij in širše, saj bo zdaj razdalja do sosednjega brega namesto več kilometrov dolga le nekaj sto metrov. Vrednost projekta, ki naj bi ga začeli uresničevati prihodnje leto, je ocenjena na okoli 1,5 milijona evrov, v občinah Kranj in Šenčur pa upajo na sofinanciranje z evropskimi sredstvi.

Most bo dolg bo 123 metrov, širok pa 3,5 metra. V projekt, ki ga skupaj udejanjata Mestna občina Kranj in Občina Šenčur, je bilo doslej vloženega že precej truda, najprej je bio treba uskladiti traso, nato pridobiti zemljišča, pri čemer sta se aktivno angažirala oba župana občin, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in župan Občine Šenčur Ciril Kozjek. Na koncu je bilo treba pridobiti še vsa potrebna soglasja, kar je bila zahtevna naloga, saj most prečka kanjon reke Save, ki je naravovarstveno zaščiteno območje.

Most se bo imenoval po Simonu Jenku (1835-1869), v bližnji Podreči rojenem pesniku, ki je mladost preživel v še bolj bližnjih Prašah. Kot poudarjajo pristojni, bo most bistveno skrajšal potovanje z enega brega Save na drugega. Zdaj prebivalci potrebujejo skoraj 10 kilometrov, da pripotujejo na sosednji breg: najbližji, Delavski most, je štiri kilometre oddaljen od lokacije proti Kranju, proti Medvodam pa je naslednji most oddaljen kar šest kilometrov. Z vzpostavitvijo novega mostu pa bodo občani Kranja na desnem bregu ter občani Šenčurja in prebivalci bližnjih Hrastij na levem bregu Save dobili bistveno skrajšano povezavo do sosednjega brega, vsega skupaj le nekaj 100 metrov.

most, Jama, Prebačevo, Mestna občina Kranj, Občina Šenčur | Avtor: Arhiv MO Kranj Povezala se bosta levi in desni breg Save. Arhiv MO Kranj

V Kranju in Šenčurju načrtujejo začetek gradnje že v letu 2023, vse pa je odvisno od črpanja oziroma pridobitve evropskih sredstev. Trenutno še čakajo na ustrezne mehanizme iz nove finančne evropske perspektive.
»Zagotovo bo to eden bolj pomembnih projektov predvsem za krajane desnega brega Save in še dodatna pridobitev ob rekonstrukciji ceste Breg–Mavčiče, katere druga faza, na odseku Praše–Jama, se bo v kratkem zaključila. Most pa bo pomemben tudi za nadaljnji turistični razvoj območja na obeh bregovih Save in območja Mavškega oziroma Trbojskega jezera. Upamo, da čim prej pridobimo še evropsko sofinanciranje in s šenčursko občino nadaljujemo to naše uspešno sodelovanje,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

V načrtu še novi mostovi

V Mestni občini Kranj sicer načrtujejo še več premostitvenih objektov, ki bodo prebivalcem olajšali življenje in potovanja na trajnostni način, obenem pa turistično oživili območja z lažjim dostopom do lepot Mestne občine Kranj, ki leži ob sotočju dveh pomembnih slovenskih rek.
Trenutno je v končni fazi projektiranja povezava za pešce in kolesarje čez reko Kokro ob IBI centru Primskovo do Športnega centra Stanka Mlakarja, pri koncu pa je tudi projektiranje novega dvosmernega mostu za motoriziran promet s kolesarskimi pasovi čez reko Savo, ki bo nadomestil neustrezni most pri Planiki.

V bližnji prihodnosti namerava Mestna občina Kranj skupaj z Občino Naklo naročiti še projektiranje mostu za pešce in kolesarje čez reko Savo med Besnico (Pešnico) in Okroglim, v načrtu pa je tudi izvedba javnega natečaja za projektiranje novega mostu čez Kokro med Pungartom in Skalico oziroma Planino.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.