Gorenjska
2143 ogledov

Novo vozilo in gasilsko-reševalni čoln

gasilsko vozilo, gasilci, Mestna občina Kranj
1/3
MO Kranj Predaja novega vozila in novega gasilsko-reševalnega čolna v uporabo pred stavbo GARS Kranj na Bleieisovi cesti: od leve proti desni Nejc Štremfelj, Tomaž Vilfan, župan Matjaž Rakovec, podžupan Janez Černe, Andraž Šifrer, Aljoša Zalaznik in Luka Primk.
Gasilsko reševalna služba Kranj je bogatejša za novo gasilsko vozilo za prevoz moštva na dnevne naloge in nov gasilsko-reševalni čoln. Vrednost nakupa obeh je 108.000 evrov, ki se pokrije iz namenskih sredstev požarne takse, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

»Vsi se zavedamo pomembnosti gasilcev, tako poklicnih kot v prostovoljnih gasilskih društvih. Čas dokazuje, da je intervencij vedno več, zato je prav, da mestna občina to prepozna in sodeluje pri zagotavljanju sredstev. V zadnjih štirih letih smo za nakup opreme in vozil za poklicne in prostovoljne gasilce namenili 1, 32 milijona evrov,« je ob današnji predaji vozil v uporabo povedal župan Matjaž Rakovec. »Tudi v prihodnjih štirih letih imamo v načrtu podobno dinamiko nabav, začeli pa smo že projektirati nadstrešnico, ki je za delo gasilcev nujno potrebna. Potrebna sredstva bodo tako presegla vsoto zadnjih štirih let.«
Med večjimi nakupi za GARS Kranj je bilo gasilsko vozilo s cisterno volumna 12.000 litrov in gasilska lestev, nova vozila so dobila tudi prostovoljna gasilska društva Trstenik, Kokrica, Jošt in Predoslje, dopolnitve vozil pa Goriče in Žabnica. V januarju 2023 bo za prevzem pripravljeno novo gasilsko vozilo s cisterno in pripadajočo opremo za PGD Žabnica.

gasilsko vozilo, gasilci, Mestna občina Kranj | Avtor: MO Kranj Vozilo za PGD Žabnica. MO Kranj

Novo vozilo ni namenjeno za intervencijsko uporabo

Trenutno ima poklicna gasilska enota GARS Kranj eno vozilo za prevoz moštva. Pri izvajanju nalog pa se je pokazalo, da je potreben nakup še enega. Novo vozilo prvenstveno ni namenjeno za intervencijsko uporabo, vendar ga vsakodnevno večkrat potrebujejo. Uporabljali ga bodo za prevoze na strokovna usposabljanja in izobraževanja ter v primeru večjega intervencijskega dogodka tudi za prevoz moštva na lokacijo. Vozilo je proizvajalca MAN, ima devet sedežev, zaradi voznih lastnosti in varnosti ima pogona 4 x 4 z avtomatskim menjalnikom.
»Med drugim je vozilo primerno tudi za spremljanje gasilskega konvoja vozil na intervencije ter vleko priklopnih vozil v vseh vremenskih pogojih ter stanjih na cestah. Vozno je z vozniškim dovoljenjem kategorije B. Na vozilu je vgrajena specialna svetlobna in zvočna signalizacija, modre in bele LED bliskavice ter sirena, in UKV postaja,« je povedal direktor GARS Kranj Tomaž Vilfan.

Gasilska enota širšega pomena

GARS Kranj je v preteklosti imel na seznamu svoje opreme tudi dva gasilsko-reševalna čolna.

»Kot gasilska enota širšega pomena smo določeni za reševanje na vodi in iz nje. Pokrivamo območje južnega dela Gorenjske do Lesc, ob večjih intervencijah tudi višje. Na tem območju je več rek, Sava, Kokra, Tržiška Bistrica, obe Sori, ter jezer in bajerjev. Za tovrstna posredovanja zagotovo potrebujemo tudi čoln za reševanje na vodi,« je potrebo po novem vodnem vozilu, ki nadomešča dotrajano, pojasnil direktor GARS Kraj Tomaž Vilfan. Kupili so čoln proizvajalca Marinar s Kokrice pri Kranju, dolžine pet metrov in z motorjem 70 KM.

gasilsko vozilo, gasilci, Mestna občina Kranj | Avtor: MO Kranj Najnovejši pridobitvi GARS Kranj, fotografirano 28. novembra 2022. MO Kranj

Skupna vrednost novih vozil za kranjske poklicne gasilce je okoli 108.000 evrov, blizu 78.000 evrov za gasilsko vozilo in skoraj 30.000 evrov za gasilsko-reševalni čoln.
Letos so kranjski poklicni gasilci opravili že več kot tisoč posredovanj, kar kaže na trend vsakoletnega naraščanja intervencij. Med obsežnimi posredovanji so bili požari, in sicer na gospodarskem poslopju v Besnici, na Potoški gori, Krasu in Majdičevem mlinu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.