Gorenjska
16143 ogledov

Občina Gorje postavila pogoje, Zalar ogorčen

Zatrnik RTC Zatrnik Na Ovčarskem balu na Zatrniku bo Aleš Zalar razkril svoje nadaljnje načrte.
Gorjanski občinski svet je včeraj, 10. avgusta, brez glasu proti in z enim vzdržanim sprejel odlok o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na smučišču Zatrnik, ki se ga dve leti trudi oživljati RTC Zatrnik. V družbi opozarjajo, da sprejeti odlok ne bo omogočil postopne obnove žičniških naprav.

Gorjanski župan Peter Torkar je poudaril, da z odlokom varujejo premoženje občine, ščitijo lastnike zemljišč na območju smučišča in ščitijo vodni vir Ovčje jame, ki napaja več kot 60.000 uporabnikov v občinah Gorje, Bled in Radovljica. "Odlok izkazuje tudi trajnostni razvoj turizma v občini Gorje," je poudaril župan.

Na podlagi odloka bodo na občini predvidoma jeseni pripravili razpis za podelitev koncesije za vlečnice na Zatrniku, pri čemer bo moral morebitni koncesionar sprejeti pogoje iz odloka. "Želimo si partnerja, ki bo korekten in bo pogoje, ki jih je občina vnesla v odlok, sprejel ter spoštoval. Tako bo zagotovljena dobrobit za vse občane," je izpostavil Torkar.

Kandidat za pridobitev koncesije bo moral med drugim predložiti finančni načrt, iz katerega bodo razvidni vsi stroški gradnje žičniških naprav in drugih površin ter objektov in parkirnih mest na smučišču Zatrnik. Navesti bo moral tudi vire financiranja za pokritje predvidenih stroškov in izkazati, da razpolaga s finančnimi sredstvi, potrebnimi za realizacijo investicije.

Poleg tega bo moral dokazati, da ima pridobljena soglasja lastnikov zemljišč za delovanje žičniških naprav in za urejanje smučarskih prog ter rekreacijskih in parkirnih površin. Da bo lahko sodeloval v postopku podelitve koncesije, bo moral prijavitelj podati tudi izjavo, s katero se bo zavezal, da bo zgradil žičniške naprave in uredil smučarske proge ter rekreacijske in turistične površine v roku petih let od sklenitve koncesijske pogodbe.

Gorjanska občina je odlok sprejela šele dve leti po tem, ko je družba RTC Zatrnik začela s prizadevanji za pridobitev koncesije za obnovo štirih opuščenih vlečnic. Družba je julija 2020 občini podala svoj predlog odloka za podelitev koncesije, ki ga je občinski svet obravnaval šele aprila letos, in sicer po tem, ko mu je to naložilo upravno sodišče.

Občinski svet je predlog aprila zavrnil, RTC Zatrnik pa je zoper sprejeti sklep vložil tožbo na upravno sodišče. RTC Zatrnik, ki ga vodi nekdanji slovenski pravosodni minister Aleš Zalar, bo na ta način skušal priti do koncesije preko pravdnih postopkov. Ne računa pa na to, da bi koncesijo pridobil po pogojih, ki jih v novem odloku postavlja občina.

"Zaviralci obnove smučišča"

Aleš Zalar je v današnjem sporočilu za javnost navedel, da je RTC Zatrnik kot lastnik in upravljalec vlečnic že večkrat opozoril občinski svet, župana in občinsko upravo, da besedilo tega odloka ne bo omogočilo postopne obnove žičniških naprav, saj je napisano tako, da nihče ne bo mogel pridobiti koncesije zanje. To pa ni v javnem interesu, ki naj bi ga odlok zasledoval.

"Ker je občinski svet pred časom zavrnil predlog RTC Zatrnik za podelitev koncesije, odločitve pa ni v ničemer obrazložil, je očitno, da je tokratni odlok, ki je bil sprejet na predlog župana, zgolj slaba predstava za javnost, namenjena zlasti volivcem na jesenskih lokalnih volitvah v Gorjah, ki težko sledijo tej, več kot dve leti trajajoči, koncesijski sagi," je navedel Zalar.

"Župan Torkar in peščica njegovih podpornikov v občinskem svetu si s sprejemom odloka o koncesiji obetajo, da v očeh občanov ne bodo izpadli kot formalni zaviralci obnove smučišča Zatrnik, dejansko pa se bodo v zgodovino zapisali prav kot tisti, ki so si krčevito prizadevali, da do obnove smučišča in vzpostavitve celoletnega rekreacijskega središča ne bi prišlo," je še zapisal Zalar.

"V RTC Zatrnik zagotavljamo, da jim to ne bo uspelo," je izpostavil Zalar in napovedal, da bodo svoje nadaljnje načrte razkrili na prireditvi Ovčarski bal, ki jo bodo na Zatrniku izvedli 3. septembra.

Župan čaka tudi na sodni epilog

Možno je, da bi se družba pri oživljanju smučišča osredotočila na sedežnice in gondole, za katere koncesije podeljuje država. Vendar tudi država v primeru podelitve koncesije ne bo mogla zaobiti občinskih predpisov na tem področju, je prepričan Torkar. "Treba je razumeti, da je lokalna skupnost tista, ki postavlja pogoje, ne more tisti, ki ima interes nekaj zgraditi, postavljati svojih pogojev občini," je poudaril Torkar, ki čaka tudi na sodni epilog vloženih tožb.

 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 15:07 11.avgust 2022.

    hmmm.. spoštovani komentatorji. sedaj pa naredite takole v članku zamenjajte ime aleš zalar z recimo jakov fak, pa preberite ponovno in potem komentirajte. a bo šlo ? ni treba nič drugega spreminjat.. vse pogoje občine enake pustit vse želje investitorja ...prikaži več pustit, tudi vse kar občani imajo za želet .. no, bo šlo ?

  • MK_NEW 14:52 11.avgust 2022.

    LDS propadli kader. Mene bi bilo sram.

  • kapibara 14:31 11.avgust 2022.

    Je zalarja Avstrijska kurbica( tudi pravosodje pokrivala) ščevlala, pa se po SLO sedaj kurči