Gorenjska
11735 ogledov

Občina mora plačati več kot 300 tisoč evrov odškodnine

suša, zalivanje, Kranj
1/2
M. Ha. Zalivanje na Slovenskem trgu v Kranju, posneto junija 2022.
Po štirih letih spora glede izbire koncesijskega izvajalca javne gospodarske službe urejanja in čiščenja javnih zelenih površin na območju Mestne občine Kranj v predprejšnjem mandatu je Višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, s katero je le-to ugodilo odškodninskemu zahtevku neizbranega podjetja Trata iz Novega mesta.

Iz Mestne občine Kranj so v sporočilu za javnost danes zapisali, da je Mestna občina Kranj tik pred samim zaključkom mandatnega obdobja 2014-2018, to je v času, ko bi moralo odhajajoče vodstvo občine načeloma opravljati le še tekoče posle, s podpisom koncesijske pogodbe oddala izvajanje javne gospodarske službe urejanja in čiščenja zelenic podjetju Flora Sport iz Kranja.

Po dosegljivih podatkih je občina odločitev o oddaji javnega razpisa izdala 7. novembra 2018 podjetju Flora Sport, urejanje urbanih površin, d. o. o. (tedaj je imelo omenjeno podjetje še sedež na Zbiljski cesti 2, Medvode). Volitve občinskega sveta in župana pa so bile 18. novembra 2018.

Izvedbo razpisnega postopka, poudarjajo iz Mestne občine Kranj, je vodil zunanji izvajalec. Na razpis, ki je bil končan 15. junija 2018, sta prispeli dve prijavi. Flora Sport je ponudila ceno (brez DDV) 552.130 evra, Trata, podjetje za vzdrževanje javnih površin in gradnje, Novo mesto, pa 243.029 evra.

Izbrano je bilo "dražje" podjetje, ker, kot je bilo navedeno, je koncendent ugotovil, da "prijava ni dopustna, saj prijavitelj ne izpolnjuje POGOJA 1 Reference prijavitelja pogojev tehničnih sposobnosti."

Boštjan Trilar, vrtnica prešeren, Prešernov gaj | Avtor: FB Flora Sport Na Facebooku Flore Sport so 27. oktobra 2017 objavili fotografijo in pripis, kako župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar zaliva vrtnice "prešeren" ob Prešernovem grobu v Kranju. FB Flora Sport

Neizbrano podjetje Trata iz Novega mesta se na izbiro tedaj ni pritožilo, zdaj navajajo iz Mestne občine Kranj, vendar je tožbo vložilo kasneje.

Julija 2022 je podjetje Trata Novo mesto, d. o. o., s tožbo na sodišču uspelo, Mestna občina Kranj pa se je nad razsodbo pritožila na Višje sodišče. Pritožba ni bila uspešna, kar posledično pomeni, da je Mestna občina sedaj dolžna tožniku plačali več kot 300.000 evrov odškodnine zaradi izgube dobička.

Vložili bodo predlog za revizijo

A pristojni na občini niso zadovoljni z razsodbo in Mestna občina Kranj bo, kot so navedli v današnjem sporočilu za javnost, "v vsakem primeru na Vrhovno sodišče vložila predlog za revizijo v tej pravdni zadevi".

"Sedanje vodstvo Mestne občine Kranj bo storilo vse za zaščito interesov Mestne občine Kranj in omilitev škodljivih posledic veljavne koncesijske pogodbe, ki je bila tedaj pravno neupravičeno sklenjena."

Zelenica, Kranj, zalivanje, suša | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Tožba za razvezo koncesijske pogodbe

Mestna občina Kranj hkrati že enako dolgo toži Floro Sport, d. o. o., za sodno razvezo koncesijske pogodbe (zadnji narok v zvezi s tem je bil po nam dosegljivih podatkih 12. aprila letos na Okrožnem sodišču v Kranju v gospodarski zadevi, vrednost 40 tisoč evrov, op. a).

Kot so danes pojasnili iz Mestne občine Kranj, je "Državna revizijska komisija (DVK) na podlagi zahtevka Ministrstva za javno upravo po zaključenem postopku izbire koncesionarja in sklenitvi pogodbe za izvajanje navedene javne gospodarske službe izvedla revizijo razpisnega postopka, v katerem je ugotovila določene nepravilnosti. Ker je bila ob izdaji odločbe z ugotovitvami DVK koncesijska pogodba že sklenjena, je mogoče razvezo te pogodbe uveljavljati le v pravdnem postopku."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.