Gorenjska
107 ogledov

Obetajo si šest milijonov iz Bruslja

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Več kot 10 let si občine Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Komenda, Šenčur in Vodice prizadevajo, da bi s pomočjo evropskih sredstev zgradile nov krvavški vodovod oziroma vodovodni sistem, ki bo skoraj 30 tisoč prebivalcem dolgoročno zagotovil bolj zanesljivo oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Vlogo za nepovratna evropska sredstva so občine vložile avgusta lani in jo dopolnile prejšnji teden.

Projekt, ki se mu uradno reče Oskrba s pitno vodo na območju zgornje Save, 1. faza – krvavški vodovod, zajema gradnjo dobrih 24 kilometrov nadomestnih cevovodov, ureditev zajetij z vodohranom ter objektov za pripravo pitne vode na območju virov pod Krvavcem, rekonstrukcijo vodohrana Grad, gradnjo vodohrana Taber pri Šmartnem pri Cerkljah za potrebe letališča in občine Vodice in še gradnjo 10 vodovodnih vozlišč.

Presoja vplivov na okolje ni potrebna

Gradbeno dovoljenje je nosilna Občina Cerklje na Gorenjskem pridobila že leta 2011, in pet kilometrov  odsekov novih vodovodov je na svojem območju že zgradila z lastnimi sredstvi. Nemalo začudenja je tako povzročila Agencija RS za okolje, ki je zahtevala presojo vplivov na okolje (podobno kot za kanalizacijski kanal C0 v Ljubljani) in pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Pred štirimi meseci pa so pristojni presodili, da za nov krvavški vodovod, ki ima dve pravnomočni gradbeni dovoljenji, presoja vplivov na okolje ni potrebna.

Gradbena dela morajo biti končana prihodnje leto

Župan občine Cerklje Franc Čebulj je danes za Žurnal Gorenjska pojasnil, da so dopolnjeno vlogo za evropska nepovratna sredstva oddali 30. septembra. Občine Cerklje, Kranj, Komenda, Šenčur in Vodice tako upajo, da bo nov vodovod v vrednosti 12,4 milijona evrov sofinancirala EU, in sicer s šestimi milijoni evrov. Eden od pogojev je tudi ta, da so vsa gradbena dela, ki so jih podpisali z izvajalcem Gorenjsko gradbeno družbo, končana že decembra 2021. Nakazilo EU sredstev si občine nadejajo v letu 2023. Odločbo o sofinanciranju naj bi sicer prejeli do konca letošnjega leta. Občina Cerklje ima v tem projektu največji delež, to je 42-odstoten, vrednost del na njenem območju pa je pet milijonov evrov.

Z gradbenimi deli oziroma s pripravami so sicer v Cerkljah pričeli že poleti na več odsekih, župana Franca Čebulja pa skrbijo dodatna dela oziroma stroški, zlasti trije dotrajani mostovi pod Krvavcem, ki jih bo treba bodisi obnoviti bodisi porušiti in zgraditi nove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.