Gorenjska
2259 ogledov

Obilo dela za reševalce in oba helikopterja

Reševanje padalca, Lukenjski graben, Ambrož pod Krvavcem GRS Kranj Reševanje padalca s poškodovano hrbtenico na strmem pobočju Lukenjskega grabna.
Danes, v nedeljo, so gorski reševalci na Gorenjskem pomagali več ponesrečenim in poškodovanim. Žal pa niso mogli več pomagati obolelemu planincu, ki je bil popoldne na poti z Blegoša v Čabrče.

Ob 14.15 je vojaški helikopter najprej poletel v pomoč planinki, ki si je pri padcu pod kočo na Kriški gori, občina Tržič, poškodovala hrbtenico. Kot je navedla policija, je zdrsnila pri sestopu. Mimoidoči planinci so poškodovanko prenesli do koče, tam so jo oskrbeli reševalci GRS Tržič. S helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ni minilo pol ure, ko je pomoč potreboval tudi oboleli planinec, ki je bil, kot smo navedli že v uvodu, na poti z Blegoša v Čabrče, občina Gorenja vas - Poljane. Reševalci GRS Škofja Loka so zvečer na facebooku objavili, da so bili o nezavestnem planincu obveščeni nekaj po 14. uri. Posredovala je helikopterska ekipa nujne medicinske pomoči, katera je na kraju ugotovila, da je oseba žal umrla. Helikopter Slovenske vojske je mrtvega planinca prepeljal v dolino, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Že malo pred 14. uro so za posredovanje zaprosili policijski helikopter v Bohinju. Na planini Spodnji Vogar se je poškodovala planinka. Zdrsnila je na kamniti podlagi in padla po strmem pobočju. Reševalci GRS Bohinj so poškodovano planinko na kraju oskrbeli, nato pa jo je helikopter LPE prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

Brez helikopterske pomoči pa se je srečno izteklo na Jesenicah. Malo čez 13. uro si je pri sestopu s Španovega vrha planinka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Jesenice so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči Jesenice.

Policija ob vseh teh nesrečah opozarja in poziva k previdnosti. "Ture prilagajajte razmeram v naravi, vremenu, opremi in lastnim zmožnostim. Cilj naj bo vedno varna vrnitev domov!" je zapisal Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Težko reševanje  na pobočju Lukenjskega grabna

Kot smo že poročali, je v soboto, 24. aprila, malo pred 17. uro pod vasjo Ambrož pod Kravcem, občina Cerklje na Gorenjskem, strmoglavil padalec in si pri padcu poškodaval hrbtenico.
S PU Kranj so danes pojasnili, da je padalec strmoglavil na zelo zahtevnem in strmem pobočju Lukenjskega grabna. Intervencijo so vodili kranjski gorski reševalci, sodelovali pa so tudi kamniški. V težkem reševanju je šlo za kombinacijo klasičnega in helikopterskega reševanja, v katerem je bilo najprej potrebno locirati  in  zavarovati  padalca, potem  pa ga v zahtevnih okoliščinah še rešiti. S  helikopterjem Letalske policijske enote pa so poškodovanega padalca prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.