Gorenjska
784 ogledov

Obnova gradbene šole se lahko začne

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 1,2 milijona evrov finančne podpore iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za prenovo stavbe nekdanje gradbene šole v Kranju. Degradiran objekt v starem mestnem jedru Kranja bodo po prenovi zasedli glasbena šola in predstavniki ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Nekdanja kranjska gradbena šola v centru mesta je že več kot desetletje prazna in kazi izgled starega Kranja. Objekt je v lasti Mestne občine Kranj (MOK) od leta 2015. Projekt, za katerega ima občina že pravnomočno gradbeno dovoljenje, je vreden 1,9 milijona evrov. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 1,2 milijona evrov finančne podpore, še okrog 400.000 bo primaknila država, ostalo pa bo prispeva kranjska občina.

Pridobitev evropskih sredstev je zelo razveselila kranjskega župana Matjaža Rakovca. »Ta dokument nam daje zeleno luč za začetek težko pričakovane prenove. Stari Kranj se vse bolj prebuja, pri tem pa seveda ohranjamo kulturno dediščino. Zelo me veseli tudi to, da bo v stavbi urejen dostop za invalide, ki so pomemben del skupnosti, v kateri prebivamo,« je zadovoljen župan.

 

Stavbo čaka celotna obnova

V prvotnem načrtu je bila samo obnova notranjosti, ki se je že začela. Izvedla so se tudi arheološka izkopavanja. Pozneje se je izkazala možnost za pridobitev evropskih sredstev in zato se je MOK odločila za celovito sanacijo, tako notranjosti kot zunanjosti. »Stavbo bomo celovito prenovili in reaktivirali, ker si res želimo, da staro mestno jedro kulturno oživimo. V njej bo dodatne prostore dobila Glasbena šola Kranj, poleg tega pa še Javni sklad za kulturne dejavnosti. Kasneje bodo lahko v njej prostore našli še nekateri drugi uporabniki kulture. Tako se recimo že pogovarjamo z likovniki za ateljeje in podobno,« pravi podžupan Janez Černe.

V času del, ki se bodo predvidoma začela v prvi polovici letošnjega leta, zaključena pa naj bi bila do jeseni 2022, bodo med drugim rekonstruirali vse obstoječe fasadne elemente, fasadni omet bo v dogovoru s konservatorjem svetlo barvan. Nad vhodom bo nov nadstrešek. Celotni objekt bo toplotno izoliran. Notranji tlorisi se bodo spremnili minimalno. Ohranila se bosta stopnišče in železna ograja, ob kateri bodo namestili še stekleno. Prenovili bodo vse etaže s podstrešjem vred, zagotovili statično stabilnost objekta, v celoti zamenjali ostrešje, izvedli jekleno nosilno strešno konstrukcijo, pri čemer bodo ohranili enako strešno kritino. Na podstrešju bodo izvedli šest frčad za dobro osvetljenost prostora. Pomembna pridobitev bo tudi dvigalo, ki bo omogočalo dostop invalidom in gibalno oviranim osebam od pritličja do drugega nadstropja, kar v trenutnih prostorih glasbene šole ni zagotovljeno.

 

V Glasbeni šoli Kranj so navdušeni

Novih prostorov se še posebej veselijo v Glasbeni šoli. »V nekdanji gradbeni šoli bo potekal ves skupinski pouk: predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica, nauk o glasbi in solfeggio, pouk orkestrov ter plesne pripravnice in baleta. Upamo tudi, da se bo tam našel prepotreben prostor za pouk tolkal. Z dodatnimi prostori bomo bistveno razbremenili stavbo Evrope, ki je zaradi ozkih hodnikov in požarne neurejenosti problematična za skupinski pouk. Seveda pa se še nismo v celoti poslovili od ideje, da bi nekoč, nekje, kranjska glasbena šola dobila prostore na enem mestu,« razlaga ravnateljica Petra Mohorčič.

Posebej jih veseli, da bodo pridobili nekaj večjih prostorov. Tako bosta v drugem nadstropju dve večji učilnici združeni v dvorano z odrom za 60-članski orkester, ob kateri bo tudi snemalna soba. Dve obstoječi učilnici bosta preurejeni v učilnici za skupinski pouk, podstrešje pa bodo uporabili kot večnamenski prostor za shrambo glasbil. Ta bo namenjen tudi posebnim vadbam, učenju tolkal in občasnim dogodkom.

GLASBENA ŠOLA Gorenjska 111 let učenja glasbe v Kranju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.