Gorenjska
785 ogledov

Obnova nekdanje gradbene šole za živahnejše mestno jedro

Peter Šalamon
Po dolgih letih propadanja degradiranega objekta na Cankarjevi ulici v starem mestnem jedru Kranja, kjer je nekoč domovala srednja gradbena šola, se bo začela njegova prenova. Kranjska občina je za dela pridobila tudi precej evropskih sredstev.

Mestna občin Kranj (MOK) nadaljuje z obnovami objektov, ki so sofinancirani s strani Evropske unije v okviru Centralnih teritorialnih naložb. Gre za sredstva, ki so namenjena le mestnim občinam za vlaganje v stara mestna jedra. V okviru tega so v Kranju lani že odprli obnovljeno Podružnično šolo Center, zdaj pa je na vrsti obnova stare gradbene šole.

Objekt v starem Kranju je v lasti MOK od leta 2014. Projekt, za katerega ima občina že pravnomočno gradbeno dovoljenje, je vreden okrog 2 milijona evrov. Država in Evropska unija bosta zanj prispevala okrog 1,5 milijona evrov, občina pa bo primaknila še okrog 500.000 evrov. »Stavbo bomo celovito prenovili in reaktivirali, ker si res želimo, da staro mestno jedro kulturno oživimo. V njej bo dodatne prostore dobila Glasbena šola Kranj, poleg tega pa še Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD). Pomembna pridobitev bo tudi dvigalo, ki bo omogočalo dostop invalidom in gibalno oviranim osebam od pritličja do drugega nadstropja, kar v trenutnih prostorih glasbene šole ni zagotovljeno. Naša glavni cilj projekta pa je še dodatna oživitev starega Kranja in degradiranega območja v njem,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Dela, ki jih bo izvajalo podjetje Adaptacije – vzdrževanje, gradbena, obrtniška in inštalacijska dela iz Ljubljane, se bodo začela konec meseca, zaklučena pa naj bi bila do septembra prihodnje leto.

 | Avtor:

 

Novih prostorov se veselijo tako v Glasbeni šoli in kranjskem JSKD kot KS Center

Predsednik KS Center Aleksander Pavšlar se vesli obnovljenega objekta. »Ta projekt je za KS Center in še posebej za mestno jedro pomemben, saj ne gre le za to, da samo obnovimo nek zapuščen, degradiran prostor, ki je zelo dolgo propadal, ampak da ta prostor dobi tudi vsebino in da omogočimo glasbeni šoli njen nadaljnji razvoj, glede na to da je glasbena šola pravzaprav zadnja izobraževalna ustanova, ki še vztraja v mestnem jedru. Usoda tega objekta nas sicer tudi opozarja na usodo celotnega mestnega jedra. V preteklosti so bile namreč storjene številne urbanistične napake pri upravljanju z mestnim jedrom, dejavnosti so mesto zapuščale, za njimi so ostajali prazni objekti, ki so propadali. Teh zadnjih 12 let kaže, kako težavno, zamudno in drago je te urbanistične napake popravljati. Prav zato močno pozdravljam ta projekt. Mislim, da bo veliko doprinesel k oživljanju mestnega jedra.«

»Trenutno imamo dokaj solidne prostore za izvajanje individualnega pouka, medtem ko je skupinski pouk dejansko razpršen po celem mestu, tako v naših lastnih prostorih kot tudi tistih, ki jih najemamo. Trenutno delujemo tako na petih lokacijah, ko pa bomo dobili to novo stavbo, pa bomo delo izvajali le še na treh. Nisem samo ravnateljica ampak tudi Kranjčanka in mislim, da bo ta novi trikotnik, ki bo vzpostavljen s to novo lokacijo in bo povezoval Trubarjev trg, stavbo Evrope in nekdanjo gradbeno šolo, pomenil eno lepo dodatno poživitev, ker bodo učenci še raje obiskovali vse tri stavbe. V novi stavbi bo namreč potekal skupinski pouk, ki se ga morajo udeleževati prav vsi naši učenci,« pa je povedala ravnateljica Glasbene šole Kranj Petra Mohorčič.

Vesel je tudi vodja kranjske izpostave JSKD Vladimir Brlek. Predvsem je izpostavil odlično sodelovanje med JSKD Kranj in Glasbeno šolo ter MOK, novi prostori pa bodo pomenili tudi manj stroškov, številna društva pa bodo dobila mesto za svoje dejavnosti.

Komentarjev 1
  • Avatar Red Hiney
    red 00:22 24.marec 2021.

    Za živahno mestno jedro ne potrebujemo prenovljene gradbene šole, spremenjene v glasbeno. Glasbena šola je že v centru in ne pomaga pri njegovi oživitvi. Mladi naredijo mesto živo, predvsem najstniki in mladi do 28 let. Za njih pa, v mestnem ...prikaži več jedru, ni prav veliko stvari.