Gorenjska
2638 ogledov

Obnova nekdanjega samskega doma se lahko začne

Nekdanji Tekstilindusov samski dom v Stražišču pri Kranju M. Ha.
"Gradbeno dovoljenje je pravnomočno, pritožb strank v postopku ni bilo," so danes na naša poizvedovanja, kako kaže dovoljenju za rekonstrukcijo nekdanjega Tekstilindusovega samskega doma Stražišču, pojasnili iz Upravne enote Kranj.

Kot smo že poročali, je podjetje Krprojekti iz Ljubljane, lastnik stavbe na Delavski cesti v Stražišču pri Kranju in pripadajočih zemljišč okoli nje, konec februarja na upravno enoto podal vlogo za gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo objekta in spremembo namembnosti v večstanovanjsko stavbo z deležem oskrbovanih stanovanj. Dovoljenje je bilo izdano 20. maja, v teh dneh pa je postalo tudi pravnomočno.

Gre za obnovo dveh objektov iz 60. in 70. let, ki sta zadnjih 10 let prazna in zapuščena. Prav zaradi tega ta del Stražišča sodi med tako imenovana degradirana območja. Najprej bo treba objekta protipotresno sanirati, porušili bodo le nekdanjo trgovino, s tem pa bodo pridobili prostor za parkirišča in zelene površine.  

Pričakovati je bilo mogoče pritožbe, kajti okoliški prebivalci so opozarjali na pomanjkanje parkirišč. Rekonstrukcija oziroma vrednost gradbenih del je, kot je septembra lani za Žurnal24 povedal Iztok Lampič iz podjetja Clipplus, ki kot partnersko podjetje sodeluje pri obnovi, ocenjena na štiri milijone evrov.

Devetinpetdeset stanovanj, od teh 30 varovanih

V dveh stavbah bodo uredili skupaj 59 stanovanj, 30 varovanih in 29 prilagojenih za mlade družine. Oba sklopa stanovanj pa bosta ločena s svojim vhodom. Glede parkirišč, ki da naj bi jih bilo malo oziroma premalo, pa nam je Lampič lani razložil, da delajo skladno s predpisi in da če bodo uredili varovana stanovanja, bo potrebnih manj parkirišč.

Ker običajno pozneje dežujejo pripombe krajanov na občino (ne na upravno enoto), smo zato že marca letos za pojasnilo zaprosili tudi Mestno občino Kranj. Ta  je tudi dala pozitivno mnenje k skladnosti s prostorskimi akti in kot upravljavec cest tudi pozitivno mnenje k prometni ureditvi. Tedaj so nam z MO Kranj razložili, da je ob rekonstruiranem bloku na Delavski skupaj načrtovanih 87 parkirnih mest, od tega sedem za funkcionalno orvirane osebe, skladno z določili prostorskega načrta.

To pa v tem primeru pomeni: dve parkirni mesti na stanovanje, 0,8 parkirnega mesta na oskrbovano stanovanje in dodatno parkirno mesto na 10 stanovanj za obiskovalce.

 

 

Komentarjev 1
  • kr5 18:54 21.junij 2021.

    Če mislte šiptarje notr naselt je usen če ne obnavlate