Gorenjska
777 ogledov

Obnovili kipe na Slovenskem trgu

Kipi, Slovenski trg, Kranj, obnova, Lojze Dolinar
1/2
M. Ha. Obnova spomenikov na Slovenskem trgu, posneto 28.10.2022.
Na Slovenskem trgu v Kranju so v teh dneh v prenovljeni podobi zasijali bronasti kipi, delo kiparja Lojzeta Dolinarja.

Kot so za Žurnal24 pojasnili iz Mestne občine Kranj, je bil v letu 2019 izdelan načrt obnov spomenikov v Mestni občini Kranj vse do konca leta 2023, ta načrt pa so uskladili z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) in Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.
Konkretno za obnovo Dolinarjevih spomenikov na Slovenskem trgu je občina pridobila soglasje ZVKDS na podlagi opisa del v skladu z izdanimi kulturno-varstvenimi pogoji. Izvajalec je spomenike najprej očistil, in sicer tako marmorne podstavke kot tudi bronaste kipe, sledila je še preventiva oziroma zaščita bronastih kipov. Vse pa z namenom, da se prepreči propadanje.
Čiščenje in obnovo je kot lastnica kipov financirala Mestna občina Kranj iz proračunskih sredstev v višini približno 21.000 evrov.

Kipi, Slovenski trg, Kranj, obnova | Avtor: M. Ha. Kip Revolucije. M. Ha.

Spomenik revolucije, ki ga je po naročilu v svojem beograjskem ateljeju izdelal kipar Lojze Dolinar (1893-1970), so na osrednjem trgu v Kranju odkrli leta 1961. Sestavljajo ga kip Revolucije (ženska figura na visokem podstavku kot simbol revolucionarnega poleta), relief Začetek vstaje, kiparska kompozicija s tremi figurami, Delavska stavka (stavka kranjskih tekstilnih delavcev leta 1936) in kompozicija Narodnoosvobodilni boj z dvema figurama, ki ponazarjata napad na sovražnikov bunker.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 10:24 12.november 2022.

    Da bruhaš in se zjokaš, obnavljajo spomenike komunistične revolucije, katera nas je trdo držala 70 let, ukinjajo pa muzej OSAMOSVOJITVE najvetlejši dogodek za SLOVENCE.