Gorenjska
1875 ogledov

Obnovljeni električni aparati bodo dobili nove lastnike

V Kr'Štacuni v starem Kranju so uradno odprli dodatne prostore za električne in elektronske aparate iz ponovne rabe z namenom, da bodo le-ti čim bolj dostopni kupcem.

Eden od najboljših načinov za zmanjševanje količin odpadkov je ponovna raba izdelkov. Predmetov, ki jih ne potrebujemo, še posebej če so še uporabni, ne zavržemo. Lahko jih take kot so ali pa z nekaj popravili uporabi nekdo drug. Med predmeti, ki jim s ponovno rabo lahko podaljšamo življenjsko dobo, so tudi električni aparati. Po podatkih podjetja ZEOS, d.o.o., ki v Sloveniji skrbi za pravilno ločevanje e-odpadkov, vsak posameznik razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. Med njimi so tudi električni aparati. Kot ocenjujejo, se med zbranimi e-odpadki, ki so namenjeni za reciklažo, nahaja še 1-2 odstotka delujočih električnih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala.

Da bi se ti še uporabni aparati vrnili v ponovno rabo, so že letos spomladi v socialnem podjetju Fundacije Vincenca Drakslerja podpisali dogovor s podjetjem ZEOS, d.o.o., da bodo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben z aktivnim sodelovanjem spreminjali navade prebivalcev in spodbujali e-krožno. »Trgovina za električne aparate iz ponovne rabe je prva taka v Sloveniji. Na zbirnih centrih Zarica in Šenčur v upravljanju Komunale Kranj zbiramo še uporabne električne in elektronske aparate, ki jih nato v naših delavnicah pregledamo. V ta namen smo usposobili pet sodelavcev, ki vsak aparat natančno pregledajo in ga pripravijo za varno uporabo. Želimo, da so električni aparati čim dlje v uporabi in seveda dostopni na čim več lokacijah. Povpraševanja je veliko in nekaj aparatov smo prodali že pred uradno otvoritvijo prostorov, ki se v Kr'Štacuni odpirajo danes samo v ta namen,« je povedala predsednica uprave Fundacije Vincenca Drakslerja Nada Bogataj Kržan.

 | Avtor:

Odprtje dodatnih prostorov v Kr'Štacuni za prodajo obnovljenih električnih aparatov pozdravljajo tudi na Mestni občini Kranj. »Pozdravljamo vsako potezo v smeri trajnosti, saj na tak način ohranjamo tudi naravne vire, ki so omejeni, ter obenem blažimo podnebne spremembe. Eden od pomembnih korakov je bila nadgradnja centrov za ponovno uporabo z namenskim zbiranjem e-naprav, k čemur je letos pristopila Komunala Kranj v sodelovanju s podjetjem ZEOS in Fundacijo Vincenca Drakslerja. Trgovine z blagom iz druge roke, kakršna je tudi Kr'Štacuna, so logično in potrebno nadaljevanje tega procesa: najprej zbiranje še uporabnega, nato popravilo in obnova, nazadnje ponudba v prodajo,« je ob odprtju povedal kranjski podžupan Janez Černe in dodal: »Ljudje se počasi, a vztrajno navajajo, da prinašajo še uporabne predmete v centre za ponovno uporabo, torej jih ne zavržejo avtomatično med odpadke, pač pa jih predajo roke, vešče najrazličnejših popravil. Želimo si, da bi se to zavedanje in ravnanje med ljudmi še okrepilo, prav tako trend nakupovanja predmetov iz druge roke. Hvala vsem, ki nam pomagate na tej poti.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.