Gorenjska
1267 ogledov

Obstali so kleklji častne občanke

Marica Albreht arhiv Čipkarska šola Žiri
Jutri, v petek, se bodo v Žireh na pokopališču Dobračeva poslovili od svoje častne občanke, 77-letne Marice Albreht. Kot je v zahvali ob njeni smrti napisal župan Janez Žakelj, je bila med domačini nadvse cenjena učiteljica klekljanja, v slovenski in mednarodni javnosti pa so jo poznali kot neutrudno in zelo uspešno promotorko umetnosti klekljane čipke.

Marica Albreht je bila dolgoletna predsednica klekljarskega društva Cvetke Žiri in ena izmed pobudnic razglasitve klekljanja slovenske čipke za živo mojstrovino državnega pomena in uvrstitve v register slovenske nesnovne kulturne dediščine. Vseskozi je ponavljala, da čipka niso le beli prtički, ampak umetnost.

Zaradi njenega predanega dela z mladimi v turizmu in klekljarskem društvu in s tem zaslug za ohranitev slovenske kulturne dediščine ter predstavitev Žirov in klekljane čipke slovenskemu in evropskemu prostoru so ji junija letos podelili naslov častne občanke Žirov.

Leta 2007 so namreč žirovske klekljarice organizirale prve Slovenske klekljarske dneve v Žireh, ki so skozi leta postali ena najvidnejših in mednarodno najbolj obiskanih prireditev v Žireh. Prav Marica Albreht pa je bila ena tistih klekljaric, ki so nasprotovale delitvi te dejavnosti po slovenskih pokrajinah ali celo občinah. Verjetno najbolj odmeven uspeh je društvo doseglo leta 2010: potem ko je 27 klekljaric in klekljarjev ustvarilo grbe in zastave evropskih glavnih mest, so se z razstavo z naslovom Evropa v čipki predstavili v Svetu Evrope in evropskem parlamentu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.