Gorenjska
863 ogledov

Obtičala pod Hudičevo brvjo

Hudičeva brv v Škofji Loki
Nocoj okoli pol devete zvečer so imeli prostovoljni gasilci PGD Škofja precej nenavadno intervencijo. Pod Hudičevo brvjo, na otočku sredi Poljanske Sore v Škofji Loki, je obtičala ženska.

Kot so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, si je občanka na otočku sredi reke Sore poškodovala nogo. Gasilci PGD Škofja Loka so jo oskrbeli, jo s pomočjo vrvne tehnike dvignili na most in predali reševalcem NMP Škofja Loka.

Legenda, živa še danes

Lesena brv z znamenjem, ki je dobila svoje ime po nekdanjem prikazovanju hudiča, povezuje Puštal s Škofjo Loko. Zgodba pripoveduje, da je hudič tu prevračal brod, in tako nagajal "Puštucem", ki so hodili v mesto prodajat glavnike.

Ker so postavili brv, jim je zaredil žabe. Da bi jih bilo še več, jih je podnevi pasel, ponoči pa je dvoril županovi hčeri. Kljub temu da so iznajdljivi Puštalci lovili žabe in jih prodajali, jih ni zmanjkalo vse do danes.

Hudiča so dokončno pregnali tako, da so sredi brvi postavili znamenje sv. Janezu Nepomuku, zavetniku mostov. Hudič se je še nekaj časa skrival in izginil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.