Gorenjska
9018 ogledov

Obtičala v bivaku pod Grintovcem, dramatično reševanje

Vojaški helikopter, reševanje v gorah Policija Helikopter SV, reševanje v gorah.
Danes, v nedeljo, 15. januarja, ob pol dvanajstih so gorski reševalci prejeli obvestilo, da sta pod Grintovcem v občini Kamnik v bivaku Pavla Kemperla obtičala dva planinca.

Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik in posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Helikopter je poletel z Brnika, a zaradi vremenskih razmer ni mogel posredovati. Na lokacijo so se zato kamniški gorski reševalci odpravili peš in planinca varno pospremili v dolino.

bivak grintovec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bivak Pavla Kemperla je na nadmorski višini 2104 metrov in je eden najvišje ležečih bivakov v naših gorah.

Ena poškodovana in dva izgubljena

Na Gorenjskem so včeraj, 14. januarja, gorski reševalci posredovali dvakrat. Ob 11.50 si je v bližini mejnega prehoda Ljubelj, občina Tržič, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanko na kraju oskrbeli ter jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči Tržič.
Malo pred 18. uro pa so klic na pomoč dobili še gorski reševalci GRS Škofja Loka. Na pobočju Lubnika, občina Škofja Loka, sta se izgubila planinca. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so ju s pomočjo koordinat našli in ju pospremili v dolino.

Komentarjev 3
  • robi2107 20:10 15.januar 2023.

    Predvsem nič ne izvemo, zakaj sta obtičala v bivaku. Kje sta bila, kam sta šla. A sta šla gor? Dol? Ker če je to gor grede, pa se zatakne, se pač obrneš in greš nazaj. Je pa res, da so ...prikaži več ene poti bolj primerne za gor (bolj strme), ene pa za dol. Pri tistem bivaku sem sicer že bil in pot do Kokrskega sedla ni nič posebnega. V vsakem primeru: kaj folk rine v hribe, če ne ve, v kaj se podaja.

  • anton412 17:59 15.januar 2023.

    Brez pameti se podajo v takem napovedanemu vremenu v gore. Reševalcem kopičijo muke znoja in odhod od domačih naj bo vsem srečno.

  • Stajerc 17:29 15.januar 2023.

    Sta računala na prevoz z helikopterjem brezplačno sam bo treba peš