Gorenjska
645 ogledov

Obvezno hitro testiranje dodatno obremenjuje zdravstvene delavce

Testiranje na covid-19 Profimedia
V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše morajo od danes redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Na to so se pripravili tudi v Zdravstvenem domu in Domu upokojencev Kranj. Samo izvajanje testiranj pa bo zagotovo tudi vplivalo na njihovo delo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v uradnem listu konec novembra objavil spremembe in dopolnitve odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki med drugim ureja izvajanje hitrih testov v zdravstvenih ustanovah in socialnih zavodih. Kot med drugim določa, se testiranje in poročanje v celoti uvaja danes.

 

Kot pravi direktorica kranjskega Zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura, so bili v hitro testiranje porinjeni z omenjeno uredbo, tako da niso imeli izbire, tudi če je njihovo stališče ni naklonjeno. »Hitri testi imajo svoje nespecifičnosti in tudi nesigurnosti, s čimer ne vemo točno kako in kaj. Kljub temu pa vseeno da nek pregled, tako da nismo čisto odklonilni,« je ob začetku obveznega hitrega testiranja povedala Gantar Žurova.

 

 | Avtor:

 

V kranjskem Zdravstvenem domu so sicer od 450 zaposlenih zabeležili 42 okužb, kar je precej malo. Gantar Žura to pripisuje ustrezni skrbi za lastno varnost pred okužbo: »Če primerjam sebe, ki delam v dežurni ambulanti, sem zagotovo v času dežurstva izpostavljena osebam, ki so covid pozitivne. Kljub temu pa zaradi ustrezne zaščite in pozornosti do sedaj še nisem zbolela.«

 

Testiranje bo vplivalo tudi na delovni proces

V kranjskem Zdravstvenem domu so s testiranji začeli po posamičnih službah, verjetno pa bodo pokrivali tudi vse domove upokojencev. Vsaka dodatna obremenitev tako po besedah Gantar Žurove vpliva na njihovo delo: »Za hitro testiranje ob normalnem tempu potrebujemo tri zaposlene, ki ne morejo delati drugje. Izvedli smo že tudi simulacijo, tako da lahko na uro testiramo približno 25 ljudi, vključno z vso dokumentacijo, ki pa je tudi izziv in še ni popolnoma dodelana s strani programskih hiš.«

 

Testov imajo trenutno dovolj, saj se ponudniki kar vrstijo. V Kranju so se odločili za nekoliko bolj zanesljivejše teste, ki pa so temu primerno nekoliko dražji. Za posamezen test tako plačajo med 5 in 10 evri. Država bo sicer izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov.  Za antigenske teste bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste.

 

S hitrim testiranjem začeli tudi v Domu upokojencev Kranj

Kot rečeno, morajo od danes s hitrimi testi redno testirati tudi zaposlene v domovih za starejše. Na to so se pripravili tudi v kranjskem Domu upokojencev, kjer bodo od jutri v rdeči coni imeli še 9 stanovalcev. Ob tem so začeli tudi s sprejemi novih stanovalcev, in sicer v skladu z navodili preko sive cone.

 

 | Avtor: Dom upokojencev Kranj Dom upokojencev Kranj

 

Glede izvajanja hitrih testov je direktorica Doma Nadja Gantar povedala, da so z namenom postopnega uvajanja testiranja sami dvakrat izvedli testiranje s hitrimi antigenskimi testi za zaposlene v osnovni oskrbi in upravi, da so lahko ocenili časovni obseg testiranja: »Ugotovili smo, da dolgoročno tega ne bomo mogli izvajati saj nam kadrovske in prostorske možnosti tega ne omogočajo. Danes pa smo prejeli obvestilo s strani Zdravstvenega doma Kranj, da bodo oni izvajali testiranje za naš dom.«

 

Ob tem je Gantarjeva še dodala, da v domu že potekajo tudi obiski za stanovalce, in sicer en obisk na eno zdravo osebo za pol ure. Za nepokretne stanovalce pa omogočajo obisk po sobah v skladu z vsemi ukrepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.