Gorenjska
3605 ogledov

Zdravnica iz Železnikov opozarja na zmedo

covid-19 Epa
"V tem tednu dobivamo vtis, da se situacija v Železniki pričenja za spoznanje umirjati, število na novo zbolelih je manjše," je danes za Žurnal v imenu vseh zdravnikov iz Železnikov sporočila Tatjana Nastran, dr. med., specialistka družinske medicine v Ambulanti Košir d. o. o. v Železnikih. Pojasnila je tudi, da so v novembru zaradi ali s covidom-19 umrli trije občani Železnikov, ki so se zdravili v bolnišnicah.

Po podatkih, ki jih lahko beremo na sledilniku covid, je za občino Železniki na dan 8. november zapisano, da je bolezen premagalo 197 obolelih, 165 pa je še t. i. aktivnih primerov. To je za občino, ki ima po podatkih Statističnega urada RS 6720 prebivalcev, od teh 164 starejših od 85 let, zelo veliko število, po deležu največ na Gorenjskem. Nobenega podatka pa na sledilniku covid ni o umrlih, zato nas je začudil dopis, ki so ga včeraj, 9. novembra, objavili na spletni strani Občine Železniki in so ga dobila tudi vsa gospodinjstva.

V tem dopisu je namreč zapisano, da so imeli imeli predstavniki občine, civilne zaščite, šole, vrtca, večjih podjetij in zdravnikov koordinacijski sestanek. Na tem sestanku pa je, citiramo, "zdravnik poročal, da je bilo poslanih več pacientov v bolnišnice, so tudi že smrtne žrtve in da je težko dobiti prostor v bolnišnici. Izpostavljena je bila tudi nujnost zagotavljanja bolniških postelj za obolele občane."

Zdravnica Tatjana Nastran je pojasnila, da se v tem tednu na bris pošilja ponovno vse s sumom na okužbo, v prejšnjem tednu pa so zdravniki iz Železnikov pošiljali na brise veliko manj, vsaj za 50 odstotkov, na splošno le tiste, kjer izvor okužbe ali potrjen stik s covid pozitivnim ni bil znan.

"Okužbe so se oktobra pričele pri mlajši, delovni populaciji, in se od tam razširile na starejšo, ogroženo populacijo. Huje bolnih starejših, večinoma starejših od 80 let, polimorbidnih, ki jih vsakodnevno spremljamo in zaenkrat prebolevajo bolezen doma, je pri vsakem zdravniku kar nekaj. Dva zdravnika imava covid pozitivne starejše tudi v bolnišnici, točne številke za vse trenutno ne vem, od mojih opredeljenih bolnikov sta hospitalizirana še dva, skupno število bolnikov umrlih zaradi ali s covid-19 v občini Železniki je zaenkrat 3. Vsi trije so bili zdravljeni v bolnišnici in so umrli v novembru," je navedla zdravnica.

Številka na covid sledilniku kaže na potrjene primere, ker pa se vsaj v prejšnjem tednu brisi vseh niso izvajali, je realna številka višja. Prav tako se ne pošilja na bris več članov istega gospodinjstva, ampak po navadi le enega, po možnosti najhuje bolnega. Poroča se število umrlih s covid-19 na državni ravni, ne v posameznih občinah, je zmedo razjasnila zdravnica Tatjana Nastran.  

Za vsakega bolnika dogovarjanje in pregovarjanje

Glede težav pri sprejemih in napotitvah v bolnišnice pa je zdravnica iz Železnikov razložila, da so razmere težke po celi državi, a da se že malenkost izboljšujejo. Nekaj na račun malo manjše potrebe po hospitalizaciji, veliko pa na račun večje razpoložljivosti postelj za covid bolnike. "Velika težava je bila pred 14 dnevi, ko ni bilo zadosti postelj na razpolago. Takrat je bilo za vsakega bolnika potrebno vložiti veliko energije, dogovarjanja, pregovarjanja. Vsakega bolnika smo seveda morali iti oceniti na dom in oceniti dejansko klinično stanje. Sedaj gre lažje. Še vedno pa je stanje tako, da je hospitaliziran le bolnik, ki potrebuje kisik, takega bolnika seveda ne zavrnejo."

Zdravnica iz Železnikov pa opozarja še na socialni problem obolelih starejših: ti so bili doslej zmožni skrbeti sami zase, po okužbi pa so naenkrat nepokretni obležali v postelji in težava je, če nimajo svojcev, ki bi jim lahko nudili ustrezno nego. Niso pa glede na klinično oceno tako slabi, da bi potrebovali dodatno zdravljenje v bolnišnici (ne potrebujejo kisika, infuzije...).

"V ne-covid časih bi bila to socialna indikacija za sprejem v bolnišnico, v sedanjih časih pa jih v bolnišnici ne sprejmejo, ker ne potrebujejo zdravljenja s kisikom. Nega na domu covid pozitivnih preko centra za socialno delo (CSD) pa je sporna, saj negovalke večinoma nimajo primerne izobrazbe o zaščitni opremi, niti nimajo opreme same.
En tak primer sem imela sama in smo ga s pomočjo koordinacije in usklajevanj CSD, Občine Škofja Loka ter DSO Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka uspešno rešili z začasno namestitvijo osebe v rdečo cono doma starejših občanov. To mi je bilo kot osebni zdravnici v veliko olajšanje, saj vem, da je bilo za osebo v zadnjih dneh življenja poskrbljeno tako, kot si vsak starostnik zasluži,"
je izpovedala zdravnica Tatjana Nastran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.