Gorenjska
958 ogledov

Od hrupa, stisk otrok do podplačanih negovalk

Kranj Luka Dakskobler
Danes je bil v Kranju varuh človekovih pravic Peter Svetina. Na Mestni občini Kranj se pogovarjal z županom Matjažem Rakovcem in se vpisal v častno knjigo gostov Mestne občine Kranj. Nato je obiskal še materinski dom in dom starejših na Planini.

Po končanem obisku je varuh človekovih pravic Peter Svetina pred domom starejših novinarjem pojasnil, da sta z županom Matjažem Rakovcem govorila o možnostih, kako bi v prihodnje tesneje sodelovali tako z občino kot tudi nevladnimi organizacijami. Župan pa ga je opozoril na težave s hrupom, ki jih povzročajo letala ob vzletu z letališča.

Glede materinskega doma je Svetina razložil, da so mu tam med drugim izpostavili nujno potrebo po terapevtski obravnavi otrok, katerih matere so poiskale pomoč pri njih. Zlasti pereče pa da je tudi pomanjkanje zavedanja o družinskem nasilju pri različnih organih in službah.

V Domu upokojencev Kranj imajo 95-odstotno precepljenost stanovalcev, od 208 stanovalcev jih le 10 ni cepljenih s cepivom proti virusu covid-19. In kot je pojasnila tudi direktorica doma Nadja Gantar, imajo pripravljen krizni načrt za četrti val epidemije in usposobljene zaposlene, hkrati pa pozvala svojce stanovalcev, naj spoštujejo PCT. Izrazila pa je skrb, ker številne negovalke in medicinske sestre odhajajo v druge poklice: le kdo bo v prihodnosti v družbi, ki se čedalje bolj stara, skrbel za starejše? se je vprašala v navzočnosti varuha človekovih pravic.

Peter Svetina se je zahvalil 174 zaposlenim v kranjskem domu upokojencev za njihovo požrtvovalno delo med epidemijo in napovedal, da se bo zavzel, da bo zdaj podplačano medicinsko in negovalno osebje v prihodnje pošteno plačano. "Z ureditvijo standardov in normativov bodo lahko zaposleni kakovostno delali in stanovalci v domu bodo tako imeli bolj kakovostno življenje," je poudaril Svetina in sklenil, da ga je obisk v Kranju opogumil. "Dobil sem vtis, da nam je mar za sočloveka, kar me dela optimističnega."

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.