Gorenjska
424 ogledov

Od jutri v rdeči coni še 15 stanovalcev

Dom starejših Preddvor arhiv Dom starejših Preddvor Starejši del Doma starejših občanov Preddvor oziroma v grad Turn je zaprt.
Razmere se v Domu starejših Preddvor v Potočah normalizirajo, je sporočila v. d. direktorice doma mag. Sonja Resman. Včeraj so se razveselili rezultatov testiranih stanovalcev, saj so bili prav vsi negativni. Od jutri, četrtka, bo v rdeči coni, ki so jo vzpostavili v domu, le še 15 stanovalcev, medtem ko se v bolnišnicah zdravi še pet stanovalcev.

"Z veseljem sporočam, da nimamo več svežih okužb. Zadnje so bile prejšnji ponedeljek, tako da po božičnih praznikih, če bo vse po sreči, ne bo več potrebna nastanitev stanovalcev v rdeči coni, mogoče samo še posamično. V domu je sicer trenutno 138 stanovalcev. Med zaposlenimi pa je bila prejšnji petek odkrita le ena sama okužba," je navedla v. d. direktorice doma Sonja Resman.
 
Podobno kot tudi v drugih domovih za starejše zaposlene v preddvorskem domu starejših testirajo na covid-19 enkrat tedensko. Zaradi covida-19 je trenutno odsotnih še vedno devet zaposlenih, a ti se na delo vračajo po božičnih praznikih. Zaradi drugih zdravstvenih težav pa je odsotnih še šest zaposlenih.

Hvaležni prostovoljcem, Gorenjskim lekarnam in OZG

Zaposlenim pri delu v teh dneh pomagajo štirje prostovoljci, poleg njih pa jim pomoč že drugi mesec nudijo Gorenjske lekarne. "Dodeljena farmacevtka nam pripravlja zdravila in dosledno skrbi za terapijo. Zelo, zelo smo jim hvaležni za to gesto. Diplomirane medicinske sestre iz Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG), ki so nam pomagale v domu, pa so se, tako kot je bilo načrtovano, sredi decembra že vrnile na svoja delovna mesta," je pojasnila v. d. direktorice.

Glede novih zaposlitev je Sonja Resman povedala, da so te v teku: zaposlili so oziroma še bodo v teh dneh socialno oskrbovalko, diplomirano medicinsko sestro, socialnega delavca, fizioterapevta, poslovno sekretarko in zdravstvenega tehnika. "Veseli smo, da so se kandidati javili in želijo svojo kariero ustvarjati v Domu starejših Preddvor. Da so nas prepoznali kot zaupanja vrednega delodajalca," je zadovoljna Sonja Resman.

Na razpisu niso izbrali nikogar

Na vprašanje, ali bo tudi sama kandidirala za direktorico preddvorskega doma, katerega vodenje je pogumno prevzela pred enim mesecem v zelo težkih razmerah, pa je dejala, da še ne ve. Po odstopu direktorja Mateja Križaniča in njegove najožje ekipe v oktobru (še prej pa tudi 30 zaposlenih zaradi povsem skrhanih odnosov v domu) in v razmerah, ko je bilo v domu iz dneva v dan več okužb, je namreč prevzela tudi veliko odgovornost. Dogovor s predstavniki sveta zavoda je bil, da bo dom vodila do imenovanja novega direktorja. Javni razpis je bil objavljen 6. novembra, prijava je bila možna do 21. novembra, a svet zavoda ni izbral nikogar. Novi razpis bo ponovil oziroma razpisal novi svet zavoda, smo izvedeli.

Kot je pojasnila Sonja Resman, ki je v preteklosti vodila Dom dr. Janka Benedika v Radovljici, se na nedavni javni razpis ni prijavila, ker je bilo vse preveč na hitro. O tem, ali se bo potegovala za direktorski položaj v Preddvoru, pa je odgovorila, da bo počakala na novi svet zavoda.

Dom starejših občanov Preddvor v vasi Potoče je javni institucionalni zavod, katerega ustanoviteljica in lastnica je Republika Slovenija. Oskrbovanci bivajo v preurejenem gradu Turn in v stavbi, zgrajeni leta 1977. Kapaciteta doma je 187 postelj.

Na dan 16. november, štiri dni preden je v. d.-jevstvo prevzela mag. Sonja Resman, so bile razmere v domu naslednje: na covid-19 je bilo pozitivnih 51 od skupaj 170 stanovalcev in še 13 zaposlenih od skupaj 64 zaposlenih. Še štirje zaposleni pa so bili na bolniški zaradi drugih vzrokov. Trenutno je v domu, kot smo že navedli, 138 stanovalcev. O tem, koliko jih je umrlo s covidom-19 oziroma zaradi covida-19  in koliko zaradi drugih vzrokov v zadnjem obdobju, v domu nismo mogli izvedeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.