Gorenjska
144 ogledov

Od pekla do raja v kranjski Mali galeriji

Lojze Kalinšek
Likovno društvo Kranj in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov sta v Mali galeriji v Kranju odprla razstavo članic Združenja umetnikov Škofja Loka Barbare Demšar in Agate Pavlovec.

Barbara Demšar in Agata Pavlovec sta slikarki in prijateljici. “Tokratna razstava, ki sta jo naslovili Od pekla do raja, vzbuja različna razpoloženja in občutja, od optimizma vse do tesnobe. Poudarjen kolorit je izrazno sredstvo obeh slikark, ne glede na motiv. Umetnici se predvsem naslanjata na izrazno moč barve, ki je ključna pri gradnji razpoloženja oziroma pri vzbujanju določenega občutja pri obiskovalcu razstave,” je izpostavila umetniška vodja Likovnega društva Kranj Martina Marenčič.

Agata Pavlovec se predvsem ukvarja z eksistencialnimi vprašanji sodobnega človeka. Na razstavi se predstavlja iz cikla Mimobežniki, ki so ogledalo sodobni družbi. Dela Barbare Demšar pa izražajo njeno ljubezen do narave z upodabljanjem abstraktnih pokrajin. Z deli izkazuje predvsem navdušenje nad življenjem, ki ga želi posredovati gledalcu.

Razstava z naslovom Od pekla do raja bo na ogled do 31. julija.

 | Avtor: Lojze Kalinšek Lojze Kalinšek

 

Umetnici s številnimi nagradami

Barbara Demšar, ki se je rodila leta 1969, je diplomirala iz likovne pedagogike pri profesorju Hermanu Gvardjančiču na Pedagoški fakulteti v Ljubljani leta 1997. Študijsko se je izpopolnjevala v Cite International Des Artes v Parizu, v Vermont Studio Centru v DA in v Art Hubu v Abu Dhabiju, so sporočili organizatorji razstave. Imela je 28 samostojnih razstav in sodelovala na preko 280 skupinskih razstavah doma in v tujini, in sicer na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Italiji, Avstriji, Franciji, Belgiji, Romuniji, Nemčiji, Grčiji, Turčiji, Združenih arabskih emiratih ter ZDA. Za svoje delo je Barbara Demšar, ki kot svobodna umetnica živi in dela v Škofji Loki, v Sloveniji, na Hrvaškem in v ZDA skupaj prejela 25 nagrad.

Agata Pavlovec, ki se je rodila leta 1973, je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2002 diplomirala iz slikarstva pri profesorjih Emeriku Bernardu in Jožefu Muhoviču. Obiskovala je tudi Pedagoško fakulteto in tam zaključila pedagoško andragoško izobraževanje. Imela je 27 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 100 skupinskih razstavah, likovnih kolonijah, ex-temporih ter festivalih doma in v tujini. Poleg slikarstva se ukvarja z organizacijo razstav in prireditev, s pedagoško dejavnostjo, kot so likovni tečaji, delavnice in predavanja, pa tudi s scenografijo za različne prireditve. Umetnica, ki živi in dela v Škofji Loki, je za svoje delo prejela tudi več nagrad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.