Gorenjska
1300 ogledov

Odrešitev bo šele dež

1/5
PGD Križe Grozljivi prizori z območja Potoške gore nad Preddvorom.
Vzrok za največji letošnji požar na Gorenjskem, ki je izbruhnil včeraj pribižno 100 metrov nad vasjo Potoče v občini Preddvor, še ni znan. Gasilska intervencija še vedno traja neprekinjeno že od včerajšnjega popoldneva, danes gasi požar 100 gasilcev, pomagata tudi helikopterja Slovenske vojske. Požar bo, kot pravijo pristojni, kljub temu da ga gasijo, tlel še dlje časa, zato vsi upajo na dež.

Zagorelo je na območju, kjer ni ne ceste ne poti, je v izjavi novinarjem povedal preddvorski župan Rok Roblek. Po oceni gori oziroma je že zgorelo med 500 do 700 hektari gozdov in travnikov. Gre za t. i. varovalni gozd nad vasjo in ker so drevesa pogorela, je velika nevarnost erozije. Gozdovi so v zasebni lasti, gre za enega večinskega lastnika, pogorelo je več počitniških hiš, je navedel župan. Občina Preddvor zagotavlja logistično oskrbo za interventne službe, ob morebitni evakuaciji stanovalcev Potoč in za počitek gasilcev pa so zagotovili prostore.

Požar je lokaliziran, še vedno pa gori na grebenu na zelo nedostopnem strmem in suhem terenu. Več kot 100 gasilcev sodeluje v intervenciji, v veliko pomoč sta dva vojaška helikopterja, ki zajemata vodo iz jezera Črnava, popoldne pa se jima bo predvidoma pridružil še en helikopter. To je tudi maksimalno možno število, da se ti zvrstijo pri gašenju, je opozoril minister Matej Tonin, ki si je danes tudi prišel ogledat potek intervencije. Ob dogovoru s policijo, ki naj bi jutri prevzela helikoptersko nujno pomoč tako na Brniku kot v Mariboru, bi lahko jutri na pomoč v Preddvor priletela dva helikopterja Bell 412, je dejal minister za obrambo, skupno bi torej gasili štirje helikopterji SV.

Poleg poklicnih gasilcev iz Kranja in Jesenic je v intervencijo vključenih še okoli 50 gasilskih društev, nujna medicinska pomoč in gorski reševalci. Včeraj so bili, kot smo že poročali, poškodovani trije gasilci. Ker še vedno gori in tli na zelo obsežnem območju, temperature pa so zelo visoke, je vsako zadrževanje tu zelo nevarno in tako bo tudi v prihodnje, vse do dežja, je opozoril Andraž Šifrer iz GARS Kranj, vodja intervencije.

Pilot SV Matija Zupančič je poudaril, da je Slovenska vojska podobne požare, sicer v manjšem obsegu, letos že gasila in da je to letos sedmi požar, ki ga gasijo z vojaškimi helikopterji. Take intervencije so izredno zahtevne, včeraj pa je gašenje iz zraka zelo oteževal veter, helikopterja pa sta zajemala vodo iz jezera Črnava.

Poziv pričam začetnega požara

Policija še vedno varuje mesto intervencije in opozarja, da je dostop na območje Potoške gore prepovedan. Doslej so policisti sicer opravili že več razgovorov s pričami, ki so javili požar. Zdaj pa poziva vse tiste, ki so opazili začetni požar, naj pokličejo na Policijsko postajo Kranj, 04 233 64 00. Ob tem dodajajo, da policija že ima podatke o nadaljnjem razvoju požara.
Okoliščine kažejo, da je zagorelo na spodnjem delu pobočja nad krajem Potoče, ogenj pa se je od tam razširil navzgor in na strani. Nastala je velika materialna skoda, poleg gozda pa je poškodovanih tudi več počitniških objektov. Kriminalisti bodo, kot so napovedali, opravili ogled, ko bodo razmere dopuščale, iskali pa bodo dokaze o vzroku požara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.