Gorenjska
124 ogledov

Odškodninska tožba proti Občini Škofja Loka zaradi neuresničenega projekta trgovskega centra

Škofja Loka, kulturna dediščina M. Ha.
Na kranjskem okrožnem sodišču se je začela obravnava odškodninske tožbe v vrednosti 1,6 milijona evrov proti Občini Škofja Loka. Tožbo sta vložili družbi Era in Evolta, ki občini očitata kršitev pogodbenih obveznosti pri projektu izgradnje novega trgovskega centra v Kapucinskem predmestju.

Leta 2010 je Občina Škofja Loka z družbo Era podpisala pogodbo za izgradnjo trgovskega centra s tržnico, vendar projekt nikoli ni bil izpeljan. Po navedbah tožnikov je do tega prišlo zaradi neizpolnjevanja obveznosti občine, ki naj bi zagotovila ustrezno dovozno cesto za gradnjo, kar pa se ni zgodilo.

Matjaž Matjašec, odvetnik podjetja Era v stečaju, je na sodišču pojasnil, da je bilo v gradbenem dovoljenju jasno navedeno, da se gradnja lahko začne šele, ko bodo zagotovljene dovozne poti. Ker Era ni imela lastništva nad potrebnimi zemljišči, je bila občina zadolžena za ureditev dostopa. Zaradi neizpolnitve te obveznosti s strani občine, gradnja ni mogla steči, kar po mnenju tožnikov pomeni kršitev pogodbenih obveznosti.

Tožniki so že leta 2018 zoper Občino Škofja Loka vložili tožbo, s katero terjajo 1,6 milijona evrov odškodnine. Ta znesek temelji na razliki v vrednosti zemljišč, vložku v pripravo projekta ter izgubi prihodkov. Občina Škofja Loka odškodninsko tožbo odločno zavrača, saj trdijo, da do realizacije projekta ni prišlo zaradi napak na strani investitorja, ne pa zaradi domnevne kršitve pogodbe o komunalnem opremljanju.

Sporna vprašanja na sodišču bodo osvetljevali tudi pričanja različnih prič, vključno s škofjeloškim županom Tinetom Radinjo, ki je bil v času sklepanja aneksov podžupan in je aktivno sodeloval pri dogovorih. Obravnava se je začela šele ta teden, ker so se ob stečaju družbe Era pojavile procesne dileme glede tega, kdo lahko prevzame vlogo tožnika. Podjetje A.Vital, ki je prevzelo terjatev, se je želelo vključiti v pravdo, vendar sta to prvostopenjsko in višje sodišče zavrnila.

Podjetje Evolta želi umakniti svojo tožbo, saj njena terjatev izhaja iz neizpolnjenega odložnega pogoja v zvezi z zemljiščem. Občina Škofja Loka temu nasprotuje zaradi stroškov postopka. Zato Evolta in Era zaenkrat ostajata tožnika, medtem ko se je A.Vital pridružil kot intervenient.

Sodnica Jasna Levc Uršič je na današnji obravnavi izpostavila, da bo sodišče še počakalo z odločitvijo o spremembi tožbe, saj se v zadevi odpira več pravnih vprašanj. Poudarila je, da bo ključnega pomena ugotoviti, ali je bila neurejena dovozna pot dejanski razlog za neizvedbo projekta, saj bo to podlaga za odločitev o temelju tožbe. Tožnikom je naložila, naj v dveh mesecih predložijo finančno konstrukcijo za izvedbo projekta. "Če finančna sredstva niso bila zagotovljena, potem je morda to razlog, da projekt ni bil izveden, ne to, da ni bil zagotovljen transport do gradbišča," je pojasnila sodnica. Naslednja obravnava je predvidena za september, ko bo sodišče nadaljevalo s proučevanjem vseh dejstev in okoliščin primera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.