Gorenjska
434 ogledov

Odslej digitalna izposoja slovenskih filmov

Film, dokumentarni, Odpotovanje, Tomaž Pengov spletna stran BSF Med izbranimi filmi je tudi celovečerni dokumentarec Odpotovanje, posnet je bil leta 2020, režiserke Petre Seliškar. Gre za filmsko pripoved o izjemnem kitaristu in pesniku Tomažu Pengovu.
Mestna knjižnica Kranj je prva knjižnica v Sloveniji, kjer si njeni člani lahko iz udobja svojega doma izposojajo slovenske filme. Trenutno je za ogled 285 filmov. Nekaj si jih lahko obiskovalci ogledajo brezplačno, druge si lahko izposodijo, če so člani knjižnice, ki je zakupila določeno število ogledov za svoje člane.

Filmi so zelo raznoliki. Od celovečernih, dokumentarnih, animiranih, kratkih …Je kar nekaj tudi klasičnih filmov, kot so: Ne joči Peter, To so gadi, Vesna, Sreča na vrvici, Ko zorijo jagode …, med novejšimi so dokumentarni, denimo Stoletje sanj, Družina, Nepoškodovane, Odpotovanje ...

Kot so pojasnili iz Mestne knjižnice Kranj, je 20. oktobra v sodelovanju z zavodom Filmoteka, ki razvija in ureja platformo Baza slovenskih filmov, zaživel pilotni program digitalne izposoje slovenskih filmov za člane slovenskih knjižnic. Pobudnica projekta je bila Mestna knjižnica Kranj, ki je lani poleti v iskanju možnosti digitalne prenove knjižnične izposoje avdiovizualnih del k dialogu povabila več akterjev s področja avdiovizualne distribucije in tudi predstavnike drugih splošnih knjižnic. Skupaj z zavodom Filmoteka so  začeli razvijati projekt v okviru obstoječe platforme Baza slovenskih filmov, pri tem pa je prav Mestna knjižnica Kranj sodelovala kot testna in pilotna knjižnica.

 

Za člane knjižnic je storitev brezplačna v okviru letne članarine. Do storitev lahko dostopajo tako, da si na portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo. (https://bsf.si/sl/novice/nadgradnja-baze-slovenskih-filmov/

Z uporabniškim računom v Bazi slovenskih filmov uporabniki poleg možnosti izposoje filmov preko knjižnice dobijo tudi dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del.

(https://www.mkk.si/asset/GMPDFdBPzKmHSaQPQ)

Mnoge – za gledalce brezplačne – vsebine lahko uporabniki najdejo tudi v rubriki Dogodki. Bazo slovenskih filmov, ki sicer deluje kot spletni arhiv informacij, slikovnih in pisnih gradiv o slovenskem filmu, bodo še nadgradili tudi z možnostjo plačila za ogled filmov.

Projekt bo predvidoma do konca letošnjega leta v testnem obdobju. Do takrat bodo, kot obljubljajo, izboljševali uporabniško izkušnjo, dodajali nove filme, ki jih bodo knjižnice imele možnost vključiti v svoj katalog. Želja ustvarjalcev projekta je, da se v sistem knjižnične izposoje vključijo vse splošne knjižnice v Sloveniji. Storitev je od 3. novembra na voljo tudi članom Knjižnice Domžale, za pridružitev projektu pa se že zanimajo tudi druge knjižnice po Sloveniji.

Komentarjev 1
  • Sharon_McHugh 15:41 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦