Gorenjska
3732 ogledov

Dva človeka za las ušla tragediji, obisk visokogorja odsvetujejo

Sneg zelenica.info
Danes in jutri, 3. in 4. decembra, Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič odsvetuje obisk visokogorja.

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, pri čemer so glavne težave napihan sneg, nov sneg in nihanje temperatur. Proženje je možno že pri manjši dodatni obremenitvi, predvsem na strmih pobočjih. Ob določenih razmerah je možno tudi spontano proženje velikih in v posameznih primerih tudi zelo velikih snežnih plazov.

Nad 1700 metri je lokalno lahko nevarnost tudi 4. stopnje.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je zaprta

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič je objavila, da je že od včeraj, 2. decembra, zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov nad servisno cesto na Zelenici omenjena cesta do nadaljnega zaprta. Sprožili so se namreč že talni plazovi. Dva človeka sta za las ušla tragediji.

Previdnost velja tudi na drugih območjih. Veliko je napihanega snega, gradijo se klože, zameti in opasti. Pristojni opozarjajo tudi na nevarnosti na poti na Stari Ljublej oziroma na cesti do Koče na Starem Ljubelju.

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:35 04.december 2021.

    in potem pravite da so ljudje pametni.. matr pa na tej Zelenici so umrli dijaki daljnega 1977, pa še kar budale rinejo tja gor..imajo znanja manj kot kit o letenju in izkušenj ravno toliko kot krt o izdelavi mostov, pa ...prikaži večpa hajd super je..vsaka primerjava z našo cepilno stroko je zgolj slučajna.