Gorenjska
2218 ogledov

Odvažajo ga trikrat na teden

Centralna čistilna naprava Kranj Saša Despot Centralna čistilna naprava Kranj v Zarici je bila v sklopu projekta Gorenjska komunalna infrastruktura (GORKI) nadgrajena leta 2015, konec poskusnega obratovanja je bil junija 2016.
V luči zadnjih dogodkov na Štajerskem, kjer so odkrili več nelegalnih odlaganj komunalnega blata, se mnogi sprašujejo, kam sploh gre nevarno blato s čistilnih naprav. V Kranju dehidrirano blato s centralne čistilne naprave prevzema Saubermacher, kam pa ga ta vozi, pa v Komunali Kranj ne vedo.

Na vprašanje, kam njihov prevzemnik vozi dehidrirano blato, smo dobili iz Komunale Kranj odgovor, da od prevzemnika, to je podjetja Saubermacher, zahtevajo zgolj ustezna okoljevarstvena dovoljenja za prevzem. Podatka o tem, kam vozi blato, pa nimajo.

A možno je, da bo v prihodnje kdo drug prevzemal blato. Prav v torek, 22. junija, bodo namreč na Komunali Kranj imeli novo odpiranje ponudb za prevzemnika za naslednjih 12 mesecev.

Po dosegljivih podatkih so blato s kranjske čistilne naprave, tako kot tudi iz drugih v Sloveniji, v preteklosti odvažali na Madžarsko, in takrat je bila cena za tono 63 evrov. Pozneje, ko so se Madžari odločili, da ne bodo več sprejemali slovenskega blata, so se cene dvignile v nebo. Kranjskega so vozili v Avstrijo, o čemer je govoril na letošnji januarski seji kranjskega mestnega sveta tudi direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon.

Tedaj, naj spomnimo, je kranjski mestni svet izglasoval povišanje položnic za storitev odvajanje in čiščenje odpadnih voda, 10 mestnih svetnikov pa je temu nasprotovalo. Kot glavni vzrok za zaskrbljujoče razmere in nujen dvig položnic je direktor Berčon navedel visoke cene odvoza dehidriranega komunalnega blata: ta je v enem letu in pol, kot je razložil, poskočil kar za trikrat, in sicer z 250 tisoč evrov na 750 tisoč evrov.

Končni odpadek do 3200 ton na leto

Na Centralni čistilni napravi Kranj blato dehidrirajo na 28 do 30 odstotkov suhe snovi, končni odpadek predstavlja do 3200 ton dehidriranega blata na leto. Z usklajenim dogovorom za prevzem pa Saubermacher dehidrirano blato odvaža sproti, to pomeni trikrat na teden. Trenutna cena odvoza blata na tono je 204 evre, so na naša vprašanja o količinah in ceni odvoza odgovorili s komunalnega podjetja.

"Zaradi malo oziroma malo prevzemnikov so cene še vedno visoke. Prav tako država nima strategije ravnanja z odpadnim blatom in za to seveda občani plačujemo visoke stroške. Trajnostni razvoj kaže v smeri lastne predelave odpadnega blata oziroma nadgradnje procesa ravnanja s to surovino. Sušenje na lastni čistilni napravi se trenutno kaže kot najbolj racionalna izbira. Posledično pa izračuni finančne in energetske učinkovitost tovrstnih okoljskih rešitev zagotavljajo tudi nižje zneske na položnicah," so še komentirali iz Komunale Kranj.

Prihodnji teden o sušilnici

O tem, kako kaže skoraj milijon evrov vredni naložbi, da bi v Kranju na Zarici sami zgradili sušilnico blata, smo danes iz Komunale Kranj dobili pojasnilo, da svet ustanoviteljev o tem še ni razpravljal. Kot smo že poročali, je idejna študija pokazala, da bi količine in s tem stroške zmanjšali za tretjino. Naložba pa bi se izplačala že v dveh do treh letih.

Svet ustanoviteljev sestavlja sedem županov občin, lastnic Komunale Kranj, to so Mestna občina Kranj in Občine Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, Medvode, Naklo, Preddvor in Jezersko. Seja na to temo je predvidena za prihodnji teden.

 

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Brenda_Elkins 11:16 20.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦