Gorenjska
1679 ogledov

Ogled Radarskega centra na Pasji ravni

Vremenski radar, ARSO, Pasja ravan Agencija RS za okolje
Kako vemo, kdaj in kje bo padala toča? Koliko padavin bo? Na to in številna druga vprašanja vam bodo jutri, v soboto, 4. junija, odgovarjali strokovnjaki Agencije RS za okolje na dnevu odprtih vrat na Pasji ravni, kjer deluje vremenski radar.

V Sloveniji sta dva vremenska radarja, na Planini nad Sevnico in na Pasji ravni. Oba merita lego, zgradbo in gibanje padavin v atmosferi. Podatki, ki jih posredujeta, pomagajo pri odkrivanju in spremljanju vremenskih ujm ter pri količinskih meritvah padavin.

Radarja sta sestavljena iz oddajnika, antene in sprejemnika. Oddajnik oddaja zaporedne radarske impulze, vrteča se antena pa jih usmerja v vse smeri. Impulzi potujejo skozi atmosfero in če na svoji poti naletijo na padavine (dež, sneg, točo), se na njih sipajo. Del elektromagnetnih valov, ki se od njih odbije, zazna sprejemnik z isto anteno. Iz smeri, zakasnitve in moči odmevov računalnik izračuna tridimenzionalno polje padavin in izdela projekcije, primerne za prikaz na zaslonih. Slika padavin se osvežuje vsakih pet minut, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje.

Vodeni ogledi radarskega centra na Pasji ravni bodo potekali to soboto med 11. in 17. uro, ob tem pa velja še nujno opozorilo, da je vzpon na razgledni stolp na lastno odgovornost.

Dogodek bo potekal v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Črni vrh nad Polhovim Gradcem, sporočajo organizatorji in napovedujejo gostinsko ponudbo in možnost nakupa izdelkov domačih ponudnikov.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.